събота, 24 ноември 2018 г.

Тас кебап



Един малко по-различен начин на сервиране на тас кебап, вместо с традиционната гарнитура от ориз, в случая с добавени пържени картофи и пържени чушки/пиперки.
При вариантите, които видях за приготвяне на ястието, пържените картофки се добавяха накрая в ястието, заедно с чушките и се разбърква. А в друг вариант ми хареса сервирането им върху кебапа, за да не омекнат веднага от соса на ястието и се спрях именно на този вариант.
Може да използвате каквото месо желаете. В България правим кебапа май предимно със свинско, в други страни приготвят с телешко, агнешко, пилешко. Аз го приготвих със свинско месо и то със сухия бут, така любим ми :) Може да използвате врат, плешка... каквото месо предпочитате.


За 2 порции:
* 600 г свинско месо
* 1 зелена пиперка/чушка
* 1 червена пиперка/чушка
* 1 глава лук
* 1 морков
* 2-3 картофа
* 400 г консерва домати
* 2 с.л. доматено пюре
* 1 ч.л. червен пипер
* 1/2 ч.л. черен пипер
* 1 дафинов лист
* 1 ч.л. сол
* 60 мл олио


Олиото се загрява в дълбок тиган и се запържва месото нарязано на хапки. Добавят се нарязани на ситно лук и морков и се запържват за кратко, след което се добавят доматеното пюре и консервата домати, червеният пипер, долива се около 300 мл вода, подправя се със сол и черен пипер и ястието се оставя да къкри на тих огън под капак за около 30 минути. Проверява се месото за готовност и ако е готово и крехко се маха капакът и се оставя да се изпари водата и да се сгъсти сосът.
При нужда, ако месото не е готово, се долива вода и се оставя отново на умерен огън.
Ястието се сервира с пържени картофи на кубчета и пържени зелена и червена пиперка нарязани на едро и поръсени със сол.


Източници:
https://www.youtube.com/watch?v=AnaNgaPC5n0
https://www.youtube.com/watch?v=SN9BGRiNx2o&t=491s


Няма коментари: