понеделник, 26 ноември 2018 г.

"Coq au vin", или по български "Петел/Пиле с червено вино"



Като няма петел - и пилето е петел :)

Една много интересна и вкусна рецепта от френската кухня. Моята е интерпретация на оригинала, но също много вкусно ястие се получава.
Дали бих се хванала да го направя пак обаче - едва ли :)
Отнема много време, макар в някои блогове да твърдят, едва ли не, че ще го сготвя за 2-3 часа.
Рецептата става известна чрез Джулия Чайлд, но фигурира в рецептурниците на френската кухня от векове. Някои източници твърдят, че дори на Джулия рецептата не е в оригинал, а е представена нейна интерпретация на класическата рецепта.

За да може месото да попие добре аромата на червеното вино, то му е нужна поне една нощ марината. Да се има предвид, преди да се пристъпи към готвене.

На коя рецепта се спрях аз... ето на тази:
coq-au-vin-chicken-braised-in-red-wine/
Тук също може да видите две интерпретации на рецептата:
julia-child-coq-au-vin-recipe/
julia-child-coq-au-vin.html
А в БГ блоговете, може да надникнете за оригинала в блога На вкусен път с Татяна

Ястието може да се приготви изцяло в тенджера на котлона, или след като последователно се запържат продуктите в тенджера, да се премести в тава и да се сготви във фурната.

Ето и рецептата, по която се водих:

"Coq au vin"


* 3 чаши червено вино (600 мл) (за предпочитане Пино Ноар, но ако не държите на оригинала, може да ползвате хубаво червено, по плътно вино)
* 1 ч.л. черен пипер
* 3 скилидки чесън (1 цяла и 2 ситно нарязани)
* 2 стъбла целина (нарязани на ситно)
* 1 морков (нарязан на тънки колелца)
* 1 глава жълт лук (нарязан на ситно)

* 1 цяло пиле 1,5 кг (ако имате петел, още по-добре) (разпределя се на порции, като се маха гръбнака и може да се направи бульон към ястието от него)

* 5-6 с.л. зехтин
* 8 стръка магданоз (+ 2-3 стръка нарязани на ситно за гарниране)
* 2 дафинови листа (ако имате пресни е за предпочитане)
* 2 стръка прясна мащерка
* 220 г бекон нарязан на лентички (ползвах фино нарязани гърди с кост и малко кожа)
* 3 равни с.л. брашно
* 2 чаши домашен пилешки бульон (около 400 мл)
* 2 шалота (ситно нарязани)
* сол
* прясно смлян черен пипер
* 3 с.л. масло
* 18-20 перлени лукчета (поради липса на такива, ползвах шалот)
* 500 г кафява печурка

* По желание: картофено пюре за гарнитура.


Мариноване на месото от предния ден.
Месото се разрязва на порции, маха се гръбнака, а от него може да си направите бульон, който ще ви трябва по-късно за рецептата.
В съд на котлона се кипват виното, черният пипер, цялата скилидка чесън, нарязаният на ситно жълт лук, целината и морковите. Оставя се да къкри на тих огън 5 минути, след което маринатата се охлажда. Порциите пиле се поставят в купа, заливат се с маринатата и се покрива купата със свежо фолио. Оставя се за една нощ, или едно денонощие в хладилника, да се маринова.


На следващия ден:
От мащерката, магданоза и дафиновия лист се прави букетче и се връзва с конец.
Пилето се изважда от маринатата и се подсушава. Маринатата се прецежда, като зеленчуците и виното се слагат в два отделни съда.
В дълбока тенджера с дебело дъно, или тиган с дебело дъно се загряват 2-3 с.л. зехтин на умерен огън и се изпържва първо беконът нарязан на лентички до златисто (около 5-6 минути)
Изважда се в купа, като мазнината се оставя в тенджерата.
В нея се изпърва пилето на порции, като първо се слага с кожата надолу, а след това се обръща (общо за около 6-8 минути).
Готовото пиле се изважда в тава за печене и се покрива с капак, да не изстине.

В тенджерата с мазнината се добавят отделените от маринатата зеленчуци. При нужда се добавя още лъжица, две зехтин. Задушават се 6-7 минути, докато омекнат. Поръсва се брашното, разбърква се енергично и веднага се налива виното, след него бульона, останалия чесън, шалот, сол и черен пипер и сместа се оставя да заври, след което се изсипва при пилето. Добавя се букетчето с подправките, слага се капак на тавата или фиолио и ястието се готви на 180 градуса, на средна скара, за около час и половина.
През това време се приготвят лукчетата и гъбите.

Лукчетата се обелват, пържат се в тиган или тенджера  с 2-3 с.л. зехтин, под капак, за около 10 минути, като периодично се разбъркват, за да не изгорят. Готовите лукчета се смесват с бекона.
Отделно в 3 с.л. масло + 1 с.л. зехтин се пържат нарязаните гъби до готовност ( за около 10 минути).  Подправят се със сол и черен пипер.
По желание може да направите картофено пюре за гарнитура.

Готовото ястие се изважда, пилето се разпределя в сервизни чинии. Сосът се прецежда и се добавя към порциите. Следват лукчетата с бекон и гъби. А на финал картофено пюре.
Ястието се поръсва с пресен магданоз.


Тук вече приготвих ястието с петел по рецепта на На вкусен път с Татяна Определено разликата е огромна във вкуса. Ако ви попадне петел, непременно опитайте рецептата :)





9 коментара:

Сончето каза...

Дари, страхотно е! Аз винаги го правя, когато успея да се сдобия с домашно петле, у дома го харесваме това ястие. Пробвала съм го и с пиле и кокошка, но класиката си е класика! Целувки!

Kokona каза...

Благодаря ти, Сонче. Значи ако ми попадне петле ще се жертвам пак ден, два, за да го направя. Като ще е класика, да е класика. Не някакви си пилета. Хаха :)
Целувки :*

Iliana каза...

Изпари ми се желанието да го сготвя, но няма да го върна, ако някой ми приготви.
Браво, Даре! Вкус, аромат, разкош!

Iliana каза...

Къде ми изчезна предния коментар, не знам.
Ще пиша пак за всеки случай.
Исках да кажа, че няма да се навия да го готвя, но ще си примъкна веднага чинийка, ако някой ентусиаст ми го приготви :D
Браво! Вкус, аромат, разкош!

Kokona каза...

Не е изчезнал, Ил, имам модериране на коментари, защото понякога вместо в спам папката, получавам линкове и в тази с коментарите, за разни игри и не знам си какви сайтове за лекарства :))))
Позволено ти е да си примъкнеш чинийка <3

Татяна Димитрова каза...

О, една от любимите ми рецепти! С домашно отгледан петел това ястие е неустоимо! Непременно трябва да го пробвате пак. Благодаря много, че сте препратили и към моето изпълнение на тази френска класика. Поздрави!

Kokona каза...

Благодаря, Татяна!
Ако ми попадне петел, непременно ще опитам отново :)

vesela каза...

Даре, какво да кажа - който си го може, си го може!

Kokona каза...

Веси :*