четвъртък, 3 януари 2019 г.

Домашна бишкотена торта с бял трюфел крем, карамел и банани


За много години, приятели!
Пожелавам ви новата 2019 година да е спорна, мирна, да носи здраве, щастие, положителни емоции и много късмет :)

Чудех се дали да показвам днешната торта, тъй като рядко се приготвят по-големи торти и изискват повече време за подготовка, но тъй като е торта за юбилей на моята майка, дори никой да не се хване да я приготви, реших да споделя как съм я направила.
Тортата е висока, позволява да се разреже на по-малки парчета и да има за доста повече гости. Първоначално беше предвидена да може да се разреже на поне 20 парчета, а в крайна сметка я разрязахме на доста повече такива, тъй като едно че е доста сладка, второ че височината позволява да се разреже и по-фино.
Важно е да е много добре охладена преди разрязване и да е съхранявана до последно в хладилник. Да се реже с остър широк нож, който за всеки разрез да се потапя в чаша с вода.

Ако предварително се направят бишкотите и белтъчният блат, сглобяването на тортата не отнема кой знае колко време.
Важно е после да и се остави време да може добре да се спои и охлади. Може да престои и повече от посочените 12 часа. Ден, два в хладилник, като това само ще спомогне за по-доброто спояване на съставките.

Домашна бишкотена торта за юбилей


Домашни бишкоти – 60 броя +15 броя за украса

Сиропиране:
* 2 ч.ч. прясно мляко
* 100 г кристална захар
* 1 пакетче бурбонска ванолова захар
* 3-4 с.л. ром, уиски

Крем:
* 200 г крема сирене
* 400 г млечна сметана
* 200 г заквасена сметана
* 150 г пудра захар
* 1 с.л. ванилия екстракт

Бадемов  блат:
* 100 г бадемово брашно
* 90 г белтъци
* 100 г пудра захар

* 1 консерва дулсе де лече 400 г
* 2 големи банана

Бял трюфел крем:
* 400 г бял шоколад
* 100 мл млечна сметана
* 120 г краве масло
* 1 с.л. ванилия екстракт

За измазване на тортата:
* 300 г млечна сметана
* 100 г заквасена сметана
* 100 г пудра захар
* 1/2 лъжица ванилия екстракт

За украса:
* филирани бадеми/ 100 г/
* бишкоти /срязани на половина/
* 100 г бял шоколад

Посочената доза по-долу е за домашните бишкоти /30 броя/.
Бишкотите са по рецепта на Креми тук: Домашни бишкоти

/Ако решите да украсявате и отгоре тортата с бишкоти, направете си + 1/2 от посочената смес/
За цялата торта,  плюс украсата,  направих тройна посочената доза по-долу и ми останаха няколко бишкоти/.  Излязоха общо 90 броя бишкоти.

* 3 яйца
* 110 г фина захар
* 120 г брашно
* 1 ч.л. ванилов екстракт
* пудра захар, или кристална захар за поръсване на бишкотите

Домашни бишкоти



За направа на бишкотите яйцата се разделят на белтъци и жълтъци.
Белтъците се разбиват с половината захар на гъста и лъскава смес в продължение на 5-6 минути, докато се образуват връхчета при разбиване, които да не спадат.
Жълтъците, ванилията и останалата захар се разбиват до побеляване, около 4 минути на висока степен на миксера.
С помощта на шпатула се добавят жълтъците към белтъците и се разбъркват в една посока, като се загребва от сместа отдолу и се обръща отгоре.
Брашното се добавя на две части към яйчената смес, като се разбърква по същия начин, да не спадне сместа, а да остане въздушна и пухкава.
Готовата смес се прехвърля в пош с широк накрайник, или в шприц и се шприцоват бишкоти в тава покрита с хартия за печене.
Поръсват се пудра или кристална захар и се пекат на 180 градуса за около 8-10 минути на средна скара, според силата на фурната.  Внимавайте да не изгорят.
Изваждат се, оставят се за 4-5 минути да се охладят в тавата, след което внимателно се отлепват.
Добре охладени може да се съхраняват в торбички няколко дни, или както е писала Креми в кутии с плътно затварящ се капак, или във фризера, във вакумирани торбички, за да се избегне проникване на влага.

Крем:
В сметаната се добавят ванилията и пудрата захар и се разбива на пухкав крем. Добавят се заквасената сметана и крема сиренето и се разбива с миксер за около 30 секунди, колкото да се споят смесите.

Трюфел крем:
Сметаната и маслото се слагат в съд на котлона и сместа се загрява. Добавят се ванилията и начупеният шоколад и се бърка на много слаб огън (3-4 степен), или на водна баня, докато шоколадът се разтопи и се получи гладък трюфел крем.
Оставя се сместа да се охлади, за да може лесно да се намаже на тортата.

Крем за измазване:
Сметаната се разбива с пудрата захар и ванилията на пухкав крем. Накрая се добавя заквасената сметана и се разбива за няколко секунди, да се смесят добре съставките.

За бадемовия блат:
Белтъците се разбиват със захарта, докато сместа образува връхчета (за 5-6 минути).
С помощта на шпатула се разбъркват с бадемовото брашно, което се добавя на 2-3 порции, а сместа се бърка в една посока, загребвайки отдолу нагоре, за да не спадне.
Готовата смес се изсипа в правоъгълна тава с ориентировъчни размери 25х35 см, покрита с хартия за печене и намазана с олио, изравнява се и се пече на 150 градуса за около 15-16 минути. Блатът се оставя да се охлади на стайна температура.

За украса на тортата:
100 г бял шоколад се разтопява на водна баня, изсипва се върху лист хартия за печене, разнася се тънко с четка, във формата на квадрат и хартията се навива на руло. Поставя се във фризера, докато стегне шоколадът.


Сглобяване на тортата:
В сервизна чиния с ориентировъчни размери 25х35 см се слепват изправени бишкоти с първия крем, като първо се потапят за секунди в ароматизираното прясно мляко и се подреждат плътно слепени с крем.
Отгоре се намазват с останалия крем, като се запълнят всички празнини.
Върху тях се обръща бадемовият блат и внимателно се отлепва хартията за печене.
Блатът се намазва с дулсе де лече, подреждат се кръгчета банани. Върху тях се подреждат легнали бишкоти, които предварително се потапят в ароматизирано прясно мляко и отгоре се намазва на дебел слой белият трюфел крем, като се разпределя така, че да запълни всички празнини.
/Останалият трюфел крем се оставя за украсата на тортата/
Цялата торта се намазва със сметановия крем, като отвсякъде се изравнява. Украсява се отгоре с половинка бишкоти намазани с останали трюфел крем и оваляни във филирани бадеми. Отстрани се набождат филирани бадеми.
Шоколадовата ролка се изкарва от фризера, развива се и бързо се начупва шоколадът. Поръсва се върху тортата.
Охлажда се поне 12 часа преди сервиране.



1 коментар:

vesela каза...

Добре си си поиграла, Даре!