вторник, 16 ноември 2021 г.

Фъдж бонбони с бял шоколад, ядки и сушени боровинки



Лесни за направа и вкусни фъдж бонбони. Макар да съм фен на тъмния шоколад, тези с бял шоколад ми харесаха в пъти повече. 

От дозата излизат 18 големи бонбона или още по-добре според мен е да се нарежат на 2 или 3 и да се сложат в хартиени капсулки. По-удобно за съхранение, а и подходящо при почерпка, сервиране, подарък.



Рецепта:

* 100 мл подсладено кондензирано мляко

* 170 г бял шоколад / с лешници, бадеми, стафиди, а може и чист шоколад и после да добавите 20-30 г нарязани ядки/

* 30-40 г сушени червени боровинки

В съд с дебело дъно се сипва кондензираното мляко и леко се загрява на котлона / на умерен огън- 5 степен от 9/. 

Шоколадът се начупва в купа и се разтопява на водна баня. Смесва се с кондензираното мляко и се разбърква на котлона за около 2-3 минути /леко се сгъстява/.

Сместа се разпределя в силиконова формичка за бонбони, или силиконова формичка за правоъгълни/квадратни кексчета, или трета опция - в малка квадратна/правоъгълна тавичка, покрита с фолио за свежо съхранение. Изравнява се. Забождат се червените боровинки, да потънат в сместа. Покрива се отгоре отново с фолио за свежо съхранение и тавичката се поставя в хладилник за 2 часа да стегне сместа. 

Изважда се от хладилника, отлепва се фолиото, изважда се блокчето на дъска за рязане и се нарязват бонбони на кубчета. По желание се поставят в хартиени капсули.

Може да се съхраняват в хладилник, може и на стайна температура /тогава са по-меки/.



Подходящи формички за бонбоните.

Моята е розовата, с 6 клетки. Дозата в рецептата е точно за такава формичка. Всеки правоъгълник разрязвам на 3 и всяка част на 2 или 3 и поставям бонбоните в хартиени капсули за бонбони.




Няма коментари: