петък, 14 януари 2022 г.

Добруджански топчета/ Дизмана бюрек


Попаднах днес на рецептата за Дизмана бюрек/Баница Дизмана тук: dizmana-boregi-gocmen-boregi.html  и четейки съставките и начин на приготвяне, веднага се сетих за нашите добруджански топчета. Като цяло се касае за едно и също тестено изделие, но явно наричано по различен начин.

Четейки коментарите към рецептата стана ясно, че рецептата е пренесена в Турция от турците живеещи в България (стига правилно да съм разбрала).

В Добрич баницата-бюрек е известна просто като "Топчета". Някои ги правят с обикновено хлебно тесто, или тесто замесено с мляко, дори с готово тесто от магазина. Оформят се топчета, в които се добавя сирене, също като при милинките, но може и тестото да се раздели на две, да се разстели на кора, да се поръси със сирене, да се навие на руло и да се нареже на хапки, които се подреждат в тава. 

След като втасат топчетата се заливат с кисело мляко разбито с яйца и се пекат. 

Поливката най-често оставя мокър пълнеж между изпеченото тесто, отгоре често потъмнява повече и не изглежда много примамливо визуално (особено ако е повече поливката), но са много вкусни. Израснала съм с този вкус и ги обожавам. Понякога на дъното не е добре изпечено и по-мокро. 

Понеже от нашенските топчета съм яла цял живот, реших днес да направя по рецепта от сайта половин доза, но понеже по рецепта нямат пълнеж топчетата и поливката е значително по-малко, от тази, които ние приготвяме, реших да добавя за пълнеж сирене и кашкавал, но да запазя по-малкото количество поливка, за да се изпекат хубаво топчетата и хем да има помежду малко мокра част, хем на дъното тестото да е добре изпечено.

Получи се просто разкош!

Dızmana  Böreği/ Дизмана бюрек


Ето рецептата:

* 200 мл прясно мляко

* 100 мл вода

* 100 г краве масло (по-рецепта е около 30 г, тъй като е посочена мярка турска чаша за кафе, но аз сложих повече масло и не сгреших)

* 1 ч.л. сол

* щипка захар

* 20 г прясна мая

* около 550 г брашно


За пълнеж:

* 200 г сирене

* 150 г настърган кашкавал


За заливката:

* 2 яйца

* 5-6 с.л. пълни с кисело мляко

* 20 г разтопено краве масло

* 2-3 с.л. олио

* малко сол

* маково семе за поръсване


В купа смесвам водата и леко затопленото прясно мляко. Натрошавам маята, добавям сол, щипка захар, размекнато краве масло и на порции добавям брашно и замесвам тесто.

Оставям тестото да втасва покрито около 1 час.

Втасалото тесто разделям на две части, всяка една разстилам с ръце на правоъгълник, поръсвам с натрошено сирене и настърган кашкавал и навивам на руло.

Подготвям тавата на фурната като я намазвам с олио. Нарязвам рулата тесто на хапки и подреждам в тавата. Отново оставям да втасат за около 40 минути.

За заливката - смесвам всички продукти и разбърквам добре с бъркалка.

Разпределям сместа върху топчетата и слагам тавата в студена фурна.

Включвам на функция долно нагряване с вентилатор и настройвам 180 градуса.

Пека за 30 минути. Изваждам, оставям 5 минути да починат и сервирам.


Забележка: 

Често в зимния период, дори в отопляемо помещение, тестените изделия втасват малко по-бавно. За да забързаме малко процеса, но и да не прецакаме все пак тестото, то включваме фурната да загрее на 50 градуса, но максимум за 2-3 минути. Изключваме фурната, поставяме тестото в тавичка и завито с кърпа във фурната и го проверяваме след около 30-40 минути.

Избрала съм да направя по-малко като количество топчета, но да изпека в широка тава. Така не избухват и не стават много пухкави и въздушни, но пък са меки в средата и с хрупкава коричка, а на мен това много ми хареса. Може да изпечете топчетата в по-малка тава, като подреждате плътно едно до друго, за да растат нагоре.




1 коментар:

vesela каза...

Мале, мале...аз се чудя що полудя групата...:)