сряда, 13 април 2022 г.

Козунак с пълнеж от червени сушени боровинки и бял шоколад


Великден наближава и очаквано в интернет започват да се появяват нови рецепти и идеи за приготвяне на козунаци, нови техники за украсяване на великденски яйца и рецепти за вкусно агнешко, дроб сарма, мезета, чорби.

Моето ново предложение е за козунак с пълнеж от сушени червени боровинки и бял шоколад. Още миналата година бях направила няколко и много ми харесаха. Шоколадът очаквано се "изпарява" и не се вижда в козунака, но пък вкусът се усеща и е много, много вкусен. Идеално пасват боровинките на белия шоколад.

Използвах традиционна рецепта за козунак, т.е - яйца, захар, прясно пълномаслено мляко,, прясна мая, краве масло+ малко олио, аромати- ванилия, ромова есенция и лимонова кора, и бяло пшенично брашно.

Продуктите за козунаците ми предоставиха - Онлайн Магазин Натурал - www.magazinnatural.bg - гр. Каварна и са с куриерска доставка до вашата врата или по желание до удобен куриерски офис. За поръчка над 49 лв доставката е безплатна.

Разгледайте сайта. В магазина има както всякакви хранителни, био, веган, чисти продукти, така и богата гама козметични продукти и аксесоари. И всичко е подбрано с вкус и грижа за клиента.

Фермерското им пълномаслено мляко ми е любимо. Разбира се, не само то, но наблягам на него, защото е много вкусно и прави хубав плътен каймак и козунаците с него стават с чудесен богат вкус. Добавям го редовно в различни печива вече няколко години. И нерядко си отделям каймак, след като хубаво охладя млякото и правя отделно печива с каймака.

В магазина ще намерите всичко нужно за предстоящите празници. Различни видове брашно, яйца, мляко, масла, също сушени плодове за козунаците, шоколади, локуми. Имат прясно агнешко и различни видове боя за яйца.

Онлайн "Магазин Натурал"-  https://magazinnatural.bg/

Facebook- https://www.facebook.com/magazin.natural

Instagram- https://www.instagram.com/magazin_natural_kavarna/?hl=bg


Козунак с пълнеж от червени боровинки и бял шоколад


Рецепта:

5 яйца (М размер) (един жълтък или белтък се отделя за намазване на козунаците)

250 г захар

300 мл прясно мляко

30 мл олио

3-4 ванилии на прах (или 1 с.л. екстракт ванилия)

1 ампула ромова есенция

кората на 1 лимон

около 1 кг пресято бяло брашно

1 кубче мая - 42 г

125 г разтопено краве масло при месене на козунака


Пълнеж:

100 г сушени червени боровинки

100 г нарязан на ситно бял шоколад


За намазване:

1 разбит белтък или жълтък+ 2 с.л. оцет за намазване на козунаците

Захар за поръсване

По желание: 50 г разтопен бял шоколад с 10 г краве масло за декориране на един козунак + няколко сушени червени боровинки


Приготвяне:


Маята се разтваря в част (150 мл) от много леко затопленото, но не горещо мляко, с лъжица от захарта и добавени 3-4 с.л. брашно, Разбърква се сместа и се оставя да се активира и набъбне.
Останалото брашно се изсипва в купа, прави се кладенче в средата, добавят се яйцата и захарта, разбъркват се, добавят се останалото мляко, мазнината, втасалата мая, лимоновата кора, ромовата есенция и ванилията и се замесва тесто. Първоначално може и леко да лепне по ръцете, но не добавяйте брашно. Преместете на плота и месете с ръце, като започнете на части да добавяте разтопеното краве масло и омесвате, докато поеме всяка част. Месете в продължение на 15 минути, като разтегляте подпирайки с една ръка единия край на тестото, а с другия плъзгайте разтегливо по плота в срещуположна посока, сгъвайте и пак разтегляйте.
Готовото тесто се поставя в дълбока купа намазана с масло. Покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса на стайна температура. Следи се да удвои обема си. На стайна температура ми се получава най-стабилно тесто, което лесно се меси, оформя и по-качествено втасва, но все пак зависи и температурата вкъщи. /У нас беше 21 градуса и този път втасваше доста бавно. Отне ми 2 часа, за да втаса. Тук вече се иска търпение и изчакване.
Но ако е много топло в стаята, тестото ще втаса доста по-бързо, отколкото ако е 20 градуса температура/



Втасалото тесто се изважда на плота. Разделя се на две за два големи козунака или на четири, за четири малки козунака. Всяка част се разделя отново на няколко части, в зависимост, с колко фитила ще искате да сплетете козунаците и в какви форми да ги направите.
/Аз направих два големи козунака като разделих тестото на две и всяка част на три, като оформих по три фитила/
Всяка част се разточва/ тестото е омаслено и не залепва за плота/, добавят се сушени червени боровинки и нарязан бял шоколад, навиват се на руло, усукват се на фитил и после се сплитат по три фитила на плитка.



Сплетените козунаци се поставят в хартиени капсули за козунаци, или в алуминиеви такива, намазани с масло, или тавички покрити с хартия за печене. Желателно е тестото да влиза свободно в тавичката, и да има място от всички страни по малко, за да може да расте и да се надигне хубаво, без да се накъсва, а тавичките да са по-високи, или поне 5-7 см височина да има.
Намазват се отгоре с много малко разтопено краве масло, покриват се с прозрачно фолио и се оставят да втасат.
Намазват се с разбит жълтък с оцет (изпарява се при печене, да не ви притеснява/ или само разбит белтък, поръсват се със захар. Фурната се загрява на 180 градуса с долно включен вентилатор. Козунаците се пекат на едно ниво над долното в предварително загрята фурна, като след 10 минути се намалява температурата на 160 градуса. Печенето е около 30-40 минути, като зависи от силата на фурната. Преценете и при нужда намалете температурата. Козунаците може да се изпекат и на 160 градуса с горно и долно нагряване. Също може да се покрият с лист алуминиево фолио, за да не изгорят отгоре. Ако са малки козунаци, ще се изпекат доста по-бързо.

По желание може да украсите с малко разтопен бял шоколад с краве масло и червени боровинки.

След като изстинат се съхраняват плътно увити във фолио за свежо съхранение.







2 коментара:

vesela каза...

Красота!

Kokona каза...

Благодаря, Веси :)