вторник, 29 ноември 2022 г.

Ябълкова торта с карамелизирани овесени ядки



Една страхотна, лека и много вкусна ябълкова торта се получи. Идеята е взаимствана от този сайт: https://www.fabfood4all.co.uk/danish-apple-cake-aeblekage/ , но реших да заменя бялата кристална захар в рецептата с кафява тръстикова захар при карамелизиране на овесените ядки, а ябълките задуших с микс от кафява тръстикова захар и захар мусковадо+ малко ванилова есенция. Пропуснах шоколада отгоре. На финал имах пълномаслена неподсладена млечна сметана и карамелени овесени ядки.

Сортът ябълки, които използвах за тортата, не е ясен. Май и свекърите ми не помнят какви видове ябълки има в градината. Не са чак кисели, но не са и сладки. Не са едри плодовете. Много са приятни на вкус и с тях тортата се получи разкошна.
Понеже не е първият десерт, в който задушавам ябълки... много често с други сортове ябълки при задушаване се получава каша и твърде много омекват. В случая се получиха красиви, кафяво и леко прозрачни кубчета ябълка, които се съчетаха идеално с карамелените овесени ядки и млечната сметана отгоре.



Карамелизирани овесени ядки:

* 200 г овесени ядки

* 120 г кафява тръстикова захар

* 50 г краве масло

В тиган с незалепващо покритие загрейте маслото заедно със захарта и когато сместа започне да се карамелизира, добавете овесените ядки и разбърквайте постоянно, докато започне да полепва захарта по тях и се карамелизират и те. Имайте предвид, че не става за секунда, а трябва да разбърквате около 3-4 минути, докато и ядките си сменят цвета. Нека е на умерен огън. Все пак не трябва да прегорят. 
Готовите ядки оставете да се охладят. Може да оставите в тигана, може да прехвърлите в купа. Отделете си 2 с.л. от ядките за украса на тортата.

Подготвяне на ябълковия пълнеж:

* 1 кг обелени ябълки (Измерете количеството ябълки след обелване на корите и почистване на семената. Тоест, предвидете си повече ябълки)

* 3 пълни супени лъжици кафява тръстикова захар 

* 3 лъжици захар Мусковадо / нека не са препълнени, да не станат съвсем черни ябълките/

* 1/2 лъжичка ванилова есенция

Обелете и почистете от семките ябълките. Нарежете на малки кубчета. А кубчетата поставяйте в купа с вода, за да не потъмняват, докато почистите и нарежете всички ябълки.

Когато всички ябълки са нарязани - отцедете водата. Поставете ябълките в тенджера с дебело дъно на котлона. Сложете двата вида захар, разбъркайте сместа и оставете на тих огън да заври. Ябълките ще пуснат вода и ще трябва да варите и разбърквате периодично, докато водата изври и ябълките станат с приятен карамелен цвят от захарта и съвсем малко карамелен сироп. 

Оставете ябълките напълно да се охладят.


*300 мл млечна неподсладена сметана 30% /за разбиване

Разбийте охладената сметана на пухкав крем.


Сглобяване на тортата:

За да сглобите тортата е нужна голяма купа. Може да ползвате стъклена купа за салата.

Поставяте първо малка част от ябълките. После поръсвате отгоре с карамелени овесени ядки. Следват отново ябълки и отново карамелени ядки.

Може да добавите 1/3 от разбитата сметана, след като подредите на два реда ябълки и ядки, но може и да пропуснете тази стъпка.

Редувате ябълки и карамелизирани овесени ядки, докато свършат и накрая разпределяте отгоре разбитата сметана. Може да шприцовате, а може просто да я изсипете и с обратната страна на лъжицата да изтеглите връхчета от сметаната.

Поръсете с отделените карамелизирани овесени ядки и охладете поне 3-4 часа преди консумация. 

Може да сервирате в купички с лъжичка, а ако купата за тортата е по-разлята и плитка, може да успеете да изкарате хубаво парче торта.




Няма коментари: