неделя, 27 ноември 2022 г.

Корейски палачинки "Hotteok" и корейски сладолед "Bingsu"


Сблъсъкът ми с кухнята на Южна Корея беше в края на 2020 г. Посолството на Република Южна Корея беше организирало конкурс по случай 30 г дипломатически отношения с България. 

Конкурсът се организираше във Фейсбук и Инстаграм, а жури бяха шеф готвачи от Корея, включително с присъствие тук Шеф Чо, който гостува в предаването по БНТ 1 на Ути Бъчваров - и в поредица Вкусът на Република Корея, Шеф Чо представи рецептите, които ще участват в съревнованието. Участниците трябваше да сготвят по една рецепта и да я представят с видео или снимка в конкурса.

Изгледах всички видеа и тогава аз си избрах за участие Манду. Това са един вид пелмени. Не, не спечелих нищо, но беше страхотно цялото предизвикателство и да следя рецептите на другите участници. 

След като приключи конкурсът продължих да готвя по рецептите. Правих Булгоги, няколко пъти. И със свинско и с телешко. Любимо ястие вкъщи. Правих палачинки, сладолед, макарони... Нито една корейска рецепта нямам качена в блога, а не е като да не съм правила и е време да поправя това. Палачинки Hotteok (именно тях ще покажа днес) и корейски сладолед Bingsu - и за него ще напиша рецепта. 

Hotteok - корейски палачинки


За 15 броя:

300 мл леко затоплено прясно мляко

20 г прясна мая (слагат 10 г суха иначе)

3 г сол

20 г захар

400 г брашно (около 420-430 г отива при мен)

1 с.л. олио или зехтин

Олио при пържене на палачинките

За пълнеж:

100 г кафява захар

7 г канела

20-30 г ядки (обикновено фъстъци)


Продуктите за тестото смесвам в една купа и замесвам тесто. Не активирам предварително маята. Готовата топка тесто завивам в купа с фолио и оставям да почива един час.

Разделям на топчета (15 броя). Всяко около 50 г. В купа смесвам кафява захар и канела. Всяко топче притискам с длан да се сплеска. Слагам по чаена лъжичка от канелената захар и малко фъстъци и защипвам всички краища с пръсти, да стане топче тесто. Подреждам в намаслен поднос. /Спокойно може да пропуснете фъстъците. Не на всеки се харесва с ядки. В по-съвременен вариант, Шеф Чо каза, че приготвят с крема сирене/

Загрявам плитък тиган за палачинки с малко мазнина (олио). Да не е обилно количество, но да има по дъното. Всяко топче тесто поставям в загрятата мазнина и натискам с широка шпатула /може дъно на бутилка, или ако имате от тия метални уреди, с които притискат кюфтетата за бургерите/. Целта е да стане плоска питка. След като се запържи от едната страна обръщам да се запържи и от другата страна. Това е.

С какво ще ги хапвате вече - вие решавате. Аз си ги хапвам в компания на чай, и с кафе също. С каквото дойде



Bingsu- корейски сладолед


Сладоледът се прави изключително лесно. По-лесен от този сладолед няма 🙂

В подходящ съд за фризера се смесват краве мляко, кондензирано мляко и вода. Това е. Слага се сместа във фризера, след няколко часа вадите, разрошвате с вилица, да стане на кристали и сервирате с колкото можете по-висок връх над чашата. Гарнирате по ваш вкус.

Съставки:

200 мл прясно мляко

50 мл вода

60 мл кондензирано мляко (може да ползвате подсладено или неподсладено)

Аз използвам неподсладено. Предпочитам сладостта да идва от топинги/сосове,бисквитки, шоколад.

За гарниране на сладоледа, най-разпространен в Корея е сладоледът гарниран с ягодов сос, паста от червен боб и ягоди. Следван от този с бисквити и шоколадов сос и последван от този с матча.

Яла съм с ягоди и ягодов сос и сега реших да си направя с малини и малинов сос.



Няма коментари: