петък, 25 ноември 2022 г.

Щрудел с кисело зеле и бекон/ Krautstrudel


Не бях попадала на рецепта за щрудел /в солен вариант/ с кисело зеле. Беше ми интересно и реших да опитам. Тъкмо зелето стана и е разкошно.

Намерих 3 рецепти - съвсем сходни, с минимална промяна в някоя подправка. Подправките като цяло не са много - само 2-3, но са напълно достатъчни, тъй като зелето и беконът са със силен вкус и биха се получили сблъсъци на вкусове ако се добавят още подправки.

Скептично подходих и аз. Казах си, ама как само кимион, ким, лук и нищо друго. Изкушавах се да добавям още.  Ами - така. Достатъчно ми беше. Даже с доста интензивен вкус беше. Добавих си само черен пипер. 

А, и още нещо се изкуших. Добавих една наденица, която нарязах на ситно. Съвсем по немски 🙂

Рецептите, на които попаднах: 1- https://www.craftbeering.com/sauerkraut-strudel/

2- https://thefoodolic.com/…/krautstrudel-german-cabbage-and…/

3- https://www.meine-familie-und-ich.de/rez…/sauerkraut-strudel


Тестото за щрудел си направих сама. Стана изключително лесно. Може да се ползва готово бутер тесто, или пък кори за баница.

Ето и рецепта. Получават се 2 рула по 12 малки парчета всяко.

За тестото:

25 г краве масло нарязано на кубчета

75 мл вода

1 равна ч.л. сол

1 яйце

250 г брашно (+ лъжица, две при разточването)

(допълнително около 50 г разтопено краве масло за намазване на корите)

В купа се смесват всички продукти и се замесва меко еластично тесто. Поставя се в купа поръсено с брашно и се оставя да почива поне час.

/Тук съветите са последващо тестото да се разточи и изтегля с ръце до прозрачност, но дори само с разточване се получава много лесно/.



Докато тестото почива се приготвя плънката.

Нужни са:

2 чаени чаши нарязано на ситно и отцедено зеле

500 г суров бекон (може и пушен)

1 наденица (по желание)

1 голямо яйце

2 с.л. галета

1 ч.л. смлян кимион

1/2 ч.л. семена ким

1/2 ч.л. черен пипер

1 глава лук

Беконът се нарязва на ситно и се приготвя в загрят тиган, докато леко покафенее. Добавя се наденицата нарязана на ситно и когато и тя е готова се добавя лукът да се задуши. Готовата смес се изсипва в метален гевгир, отцежда се от мазнината и се оставя да се охлади. 

Може да приготвите съставките по отделно. Първо да се изпържи беконът, да се извади с решетъчна лъжица. Последващо да се изпържи наденицата и накрая лука. Мазнината не е нужна, затова всичко се отцежда.

Готовата смес се смесва с киселото зеле, яйцето, галетата и подправките и се разбърква добре.

Тестото се разделя на две части. Всяка една се разточва фино, като периодично се поръсва с брашно. Всяка разточена кора се намазва с краве масло. Разделя се плънката на две и се поставя във всяка част разточено тесто в началото. Навива се на руло, като се затваря и от двете краища. Премества се в тава за печене, покрита с хартия за печене, намазва се с останалото краве масло и се пече в загрята на 190 градуса фурна за 35-40 минути. 

Готовите рула се изваждат с тавата, оставят се да почиват около 15 минути. Внимателно се разрязват с много остър нож на порции. Сервират се със заквасена сметана, млечно-майонезен сос или горчица - по-желание. 

Аз сервирах с млечно-майонезен сос с черен пипер и магданоз.



Няма коментари: