петък, 20 януари 2023 г.

Subuta - свинско в сладко-кисел сос



Мнозина обичат ястия от китайската кухня приготвени в сладко- кисел сос. Наред с пилешкото в сладко - кисел сос, свинското е не по-малко популярно и в днешната публикация пускам рецепта за японската версия на ястието, която се нарича Subuta и се приготвя сравнително бързо. Все пак зависи какво месо се използва.
Ако за рецептата се ползва по-сухото контрафиле, то ястието се приготвя бързо, но ако решите да използвате свинска плешка, или врат, добра идея е месото да се нареже на хапки, да се свари поне за 30 минути, след което да се оваля в нишесте и да се изпържи. И по двата начина се получава много вкусно.
Имам заместители на някои съставки. Не ми се искаше за едно ястие да издирвам саке или мирин.
Рецептата съм си запаметила от този блог, още покрай футболното предизвикателство. Има и други вкусотии, та разгледайте. Има и видео рецепта:
Ето и още една версия. Сходни са. Тук-там количества се разминават. https://sudachirecipes.com/sweet-and-sour-pork/
Аз лично си умножих по 5 съставките в рецептата, защото трябваше да нахраня 5 човека. Тоест - 1,5 кг месо и всички останали съставки горе-долу умножих по 5. Малко надцених хората с яденето, защото имах и салата и китайски пържен хляб, и ми остана и за следващия ден от ястието. Та преценете сами, според това колко похапвате и дали ще има странични неща за ядене.

Subuta - свинско в сладко-кисел сос



Предупреждавам, че от това количество излиза един УОК тиган 28 см пълен. За 5 човека ни дойде множко, но имаше и странични неща- Пържени китайски хлебчета /между другото - опитайте ги към ястието/, салата зеле с моркови и сусам... и супа. Иначе можеше и да се справим.
Намалете си пропорциите, ако желаете по-малко порции. Или вижте в линковете рецептите.

Рецепта:
1,5 кг свинско контрафиле
2 ч.л. сол
5 с.л. бяло вино
2 средно големи глави лук
3 моркова
3 зелени пиперки
1 консерва ананас /отцеден от сока и нарязан на кубчета/- може и да го пропуснете, ако не обичате ананас
2-3 с.л. царевично нишесте
олио за пържене

Сладко-кисел сос
10 супени лъжици соев сос лек (ако е тъмен, намалете количеството наполовина)
10 супени лъжици кетчуп
15 супени лъжици захар
20 супени лъжици оризов оцет/ или обикновен ябълков оцет/
3 с.л. зехтин или сусамово олио (може и слънчогледово)
5 с.л. царевично нишесте (да не са с връх- долу-горе малко над равната част)
600 мл вода
И от мен добавка 1 ч.л. прясно смлян черен пипер

Сусам за поръсване
Нарязани пера зелен лук за поръсване



Нарежете свинското месо на кубчета (около 4 см). В купа смесете месото, солта и виното. Оставете да престои 10 минути.
Нарежете пипера на едри парчета. Морковът на по-тънки филийки, а лукът срежете на четири и после отделете слоевете. Нарежете ананасите на хапки.
Загрейте 3 пръста олио в тиган (аз пържих в по-малко). Запържете зеленчуците по отделно, но за кратко време. За по максимум 1 минута се запържва лука, изважда се в чиния, следват пиперките, изваждат се и след това морковите за минута. Трябва да е хубаво загрята мазнината и да се пържат. Не се притеснявайте, че няма да са сготвени. Последващо омекват в ястието, но и остават съвсем леко хрупкави и не се разкашкват. 
Оваляйте хапките свинско месо в царевично нишесте и изпържете до златисто от всички страни и извадете в чиния.
Смесете всички съставки за соса в купа и разбъркайте, да се разтвори нишестето. Изсипете сместа в тиган и загрейте, докато се сгъсти. Върнете при соса месото и зеленчуците и разбъркайте. Добавете ананаса и разбъркайте отново. Ястието е готово.
Сервирайте ястието топло, по желание поръсено с пера зелен лук и сусам.



Забележка:Ако решите да ползвате като мен плешка, или врат, нарежете на хапки месото и сварете за около 30 минути (от момента на завиране на водата), преди да пържите. Свареното месо отцедете и подправете със сол и смлян черен пипер, и пропуснете виното. Него може да го сложите към сладко-киселия сос. После оваляйте месото в царевичното нишесте и изпържете в тигана с мазнината до златисто. Получава се екстра. Хем не се разпада в самото ястие после, хем е идеално сварено.



Няма коментари: