събота, 4 март 2023 г.

Торта в купа с малини и бял шоколад



Един лек и вкусен десерт, който може да се приготви в голяма купа/ или малки купички- чаши.

Подобен на тирамису, заради някои съставки като - бишкоти, смес от кафе с алкохол за напояване на бишкотите, маскарпоне, но в същото време с много различен вкус.

Направих десерта в голяма стъклена купа-чаша, но може да се направи и на индивидуални порции /в чаши за сладолед. Дори от купата, след разрязване на първото парче, успявах да извадя второ, почти като разрез порция торта.

Имайте предвид все пак, че по-скоро се сервира като се загребе с лъжица и порционно не изглежда привлекателно, а по-скоро се хапва като крамбъл, направен на голяма порция, или трайфъл десерт.


За бишкотите:

* 2 големи яйца

* 80 г пудра захар

* 80 г бяло пшенично брашно

* 1 пакетче ванилова захар

* 2 с.л. филирани бадеми


За напояване на бишкотите;

* 2 големи чаши кафе (шварц кафе, от кафеварка, или ако приготвяте еспресо нека да не е много силно кафето)

* 3-4 с.л. ром

* 3-4 с.л. кафява захар


Крем:

* 250 г маскарпоне

* 350 мл млечна сметана

* 100 г пудра захар

* 1 ч.л. ванилов екстракт


* 200 г малини

* 1 бял шоколад /100 г/

* 15 мл слънчогледово олио

* 3-4 с.л. филирани бадеми


Включва се фурната да загрява на 180 градуса с горно и долно нагряване.

За бишкотите:

Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Захарта се разделя на две и се добавя към белтъците и жълтъците.

Първо се разбиват белтъците с миксер на максимална скорост за около 4 минути. 

След това, без да се измиват бъркалките на миксера, се разбиват жълтъците за 4 минути, като към тях се добавя и пакетчето ванилова захар.

Към белтъците на 3 пъти се добавят разбитите жълтъци, като сместа се разбърква в една посока с шпатула. Загребва се от дъното и се обръща отгоре. Целта е да не спадне пухкавата маса. 

На три пъти се добавя пресятото брашно и се смесва по същия начин в разбитите яйца.

Покрива се с хартия тавата на фурната. С лъжица се загребва от сместа и се сипват топки върху хартията на разстояние една от друга. Оформят се 16 бишкоти и се поръсват с филирани бадеми.

Пекат се за около 10 минути, на второ ниво от долу нагоре, или докато леко покафенеят.

Изваждат се и се оставят за около 10 минути да се охладят, след което се отлепват от хартията.


За напояване на бишкотите:

В кафето се разтваря захарта и се добавя ром на вкус.


Крем:

С миксер се разбива сметаната с добавена пудра захар и ванилия. Млечната сметана се разбива добре охладена и за кратко, докато се образуват меки връхчета. Не се разбива дълго, тъй като може да се пресече и да избие масло.

Към разбитата сметана се добавя маскарпонето и се разбива за около минута, докато се смесят съставките.

Белият шоколад се начупва в купа, добавя се олиото и се разтопява на водна баня, докато се втечни.


Сглобяване на десерта:

В голяма купа или малки купички се подреждат на дъното потопени в кафето бишкоти. Върху тях се разпределя 1/3 от крема, 1/3 от малините, малко филирани бадеми и се напръсква с лъжица от разтопения шоколад. Следва нов ред бишкоти, крем, малини, бадеми, шоколад.

Най-отгоре се украсява с половинки бишкоти /ако са ви останали/, малко малини, филирани бадеми и шоколад.

Десертът се охлажда за поне 4 часа в хладилник, преди да се сервира, за да може да се споят съставките.




2 коментара:

диамантен гоблен каза...

Страхотно изглежда! Успех на блога, определено си го запазвам в любими.

Екипът на гоблени за шиене Ръкоделие.БГ

Kokona каза...

Благодаря 🙂