Delizia al limone/ Sal De Riso
Знам кой е Стенли Тучи, но не бях гледала неговите кулинарни предавания. Познат ми е като актьор само, а за това че е издал кулинарни книги научих от една група във Фейсбук. Разгледах профила му в Инстаграм, в който има кратки клипчета как готви. Видимо голям любител на пастата, на семплите и бързи рецепти, на простотата в използваните продукти и същевременно на произхождащият от тях отличен вкус. Явно е и голям любител на коктейлите, тъй като видях доста клипове на приготвени от него питиета.
Попаднах на 10 рецепти от "Търсене на Италия" на Стенли Тучи и си избрах Лимоновата наслада от посещението с жена му в сладкарница Sal De Riso/ Минори/ Южна Италия. Мисля че това е в първи сезон, епизод 1, когато правят обиколка на Неапол и Амалфийското крайбрежие.
Не знам дали Стенли Тучи е приготвял рецептата. Четох че е представена в предаването му и някои хора вдъхновени от нея създават и торти.
Тъй като Амалфийското крайбрежие са известни със своите лимони, а аз нямам от техните сортове (то всъщност и не знам какъв сорт имам), но все пак много исках да опитам точно този десерт, представям рецептата на Sal De Riso, сладкарницата в която Стенли Тучи и съпругата му са опитали този емблематичен за Амалфийското крайбрежието десерт.
Десертът е много лек, ароматен и вкусен 🙂
Рецептата е тук: Delizia al limone
Delizia al limone/ Lemon Delight Sal De Riso
8 порции:
За пандишпана:
4 големи яйца (ХЛ размер)
1 голям жълтък
110 г кристална захар
70 г бяло пшенично брашно
70 г царевично нишесте /картофено нишесте
1 бурбонска ванилия/ използвах течна ванилова есенция/
настъргана кора от 1 лимон
Яйцата се разбиват със захарта, лимоновата кора и ванилията в продължение на 10-12 минути. Нишестето и брашното се пресяват в купа и се добавят на части към разбитите яйца, като сместа се разбърква с шпатула в една посока, за да не спадне. Разпределя се в силиконова форма за мъфини с височина около 7 см. , или в метални форми, които се намазват с масло и поръсват с брашно. Кексчетата се пекат около 20 минути на 160 градуса с вентилатор. Изваждат се и се оставят да се охладят във формата за 5 минути, след което внимателно се преместват на решетка.
Лимонов крем/ Лимонов кърд
85 г жълтъци
85 г кристална захар
85 мл лимонов сироп /виж по-долу/
100 г меко безсолно масло
1 бурбонска ванилия/ използвах течна ванилова есенция/
Смесват се захарта и жълтъците в подходящ съд за котлон и се разбиват с телена бъркалка. Загрява се лимоновия сок, добавя се към жълтъците при непрекъснато разбъркване и сместа се загрява на котлона до достигане на 80 градуса. Сваля се от котлона и след като се охлади се добавя размекнатото масло и ванилията и се разбърква. Кремът се покрива плътно с прозрачно фолио и се оставя да се охлади първо на стайна температура, после в хладилник.
Лимонова сметана
450 мл млечна сметана
кората на 3 лимона/ използвах кора от 1 лимон/
Сметаната се охлажда с добавени кори от 3 лимона поне за 4-5 часа. Преди да се използва за сладкиша се изваждат корите и се разбива с миксер.
Яйчен крем
170 мл прясно мляко
70 мл млечна сметана
70 г жълтъци
70 г кристална захар
22 г царевично нишесте
1 бърбонска ванилия
щипка сол
корите на 3 лимона/ използвах кора от 1 лимон/
В съд на котлона се загряват млякото, сметаната, ванилията и лимоновите кори.
В отделен съд се смесват жълтъците, захарта, солта, нишестето и се разбъркват.
Добавят се към врящото мляко при непрекъснато разбъркване с телена бъркалка и след като кремът се сгъсти се сваля от огъня, изсипва се в чиния или метално плато, разстила се, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да се охлади на стайна температура, а след това и в хладилник.
Лимонов сок/ Лимонена вода за сиропиране
70 мл вода
70 г кристална захар
140 мл лимончело
настъргана кора от 1 лимон
Сварява се сироп от водата, захарта и лимоновите кори и се оставя да се охлади. Към него се добавя лимончелото.
Сглобяване на десерта:
Смесват се в купа лимоновия и яйчния крем и към тях се добавя 1/3 от охладената и разбита сметана. Сместа се поставя в пош и се шприцова във всяко кексче, като се пробива с накрайника на поша долната част на кексчето и се шприцова от крема и кексчето се обръща обратно в сервизна чиния. Кексчетата се напръскват леко с охладения лимонов сок.
1/3 от сметаната се отделя за шприцоване на розички върху кексчетата.
Останалата 1/3 се смесва с останалия крем за пълнежа, на порции се добавя студено прясно мляко (около 100 мл), като се разбърква леко. Трябва да се получи течна глазура. Ако не е достатъчно течна, добавете още малко студено прясно мляко.
Всяко кесче се потапя в глазурата и се подреждат в сервизна чиния, след което се декорират с розички от сметана и се поръсват с лимонови кори. Оставят се да се охладят в хладилник.
Няма коментари:
Публикуване на коментар