четвъртък, 27 февруари 2025 г.

Delizia al limone/ Лимонова наслада

Delizia al limone/ Sal De Riso


Знам кой е Стенли Тучи, но не бях гледала неговите кулинарни предавания. Познат ми е като актьор само, а за това че е издал кулинарни книги научих от една група във Фейсбук. Разгледах профила му в Инстаграм, в който има кратки клипчета как готви. Видимо голям любител на пастата, на семплите и бързи рецепти, на простотата в използваните продукти и същевременно на произхождащият от тях отличен вкус. Явно е и голям любител на коктейлите, тъй като видях доста клипове на приготвени от него питиета. 

Попаднах на  10 рецепти от "Търсене на Италия" на Стенли Тучи и си избрах Лимоновата наслада от посещението с жена му в сладкарница Sal De Riso/ Минори/ Южна Италия. Мисля че това е в първи сезон, епизод 1, когато правят обиколка на Неапол и Амалфийското крайбрежие. 

Не знам дали Стенли Тучи е приготвял рецептата. Четох че е представена в предаването му и някои хора вдъхновени от нея създават и торти.

Тъй като Амалфийското крайбрежие са известни със своите лимони, а аз нямам от техните сортове (то всъщност и не знам какъв сорт имам), но все пак много исках да опитам точно този десерт, представям рецептата на Sal De Riso, сладкарницата в която Стенли Тучи и съпругата му са опитали този емблематичен за Амалфийското крайбрежието десерт.

Десертът е много лек, ароматен и вкусен 🙂

Рецептата е тук: Delizia al limone

Delizia al limone/ Lemon Delight Sal De Riso


8 порции:

За пандишпана:

4 големи яйца (ХЛ размер)

1 голям жълтък

110 г кристална захар

70 г бяло пшенично брашно

70 г царевично нишесте /картофено нишесте

1 бурбонска ванилия/ използвах течна ванилова есенция/

настъргана кора от 1 лимон

Яйцата се разбиват със захарта, лимоновата кора и ванилията в продължение на 10-12 минути. Нишестето и брашното се пресяват в купа и се добавят на части към разбитите яйца, като сместа се разбърква с шпатула в една посока, за да не спадне. Разпределя се в силиконова форма за мъфини с височина около 7 см. , или в метални форми, които се намазват с масло и поръсват с брашно. Кексчетата се пекат около 20 минути на 160 градуса с вентилатор. Изваждат се и се оставят да се охладят във формата за 5 минути, след което внимателно се преместват на решетка.

Лимонов крем/ Лимонов кърд

85 г жълтъци

85 г кристална захар

85 мл лимонов сироп /виж по-долу/

100 г меко безсолно масло

1 бурбонска ванилия/ използвах течна ванилова есенция/

Смесват се захарта и жълтъците в подходящ съд за котлон и се разбиват с телена бъркалка. Загрява се лимоновия сок, добавя се към жълтъците при непрекъснато разбъркване и сместа се загрява на котлона до достигане на 80 градуса. Сваля се от котлона и след като се охлади се добавя размекнатото масло и ванилията и се разбърква. Кремът се покрива плътно с прозрачно фолио и се оставя да се охлади първо на стайна температура, после в хладилник.

Лимонова сметана

450 мл млечна сметана

кората на 3 лимона/ използвах кора от 1 лимон/

Сметаната се охлажда с добавени кори от 3 лимона поне за 4-5 часа. Преди да се използва за сладкиша се изваждат корите и се разбива с миксер.

Яйчен крем

170 мл прясно мляко

70 мл млечна сметана

70 г жълтъци

70 г кристална захар

22 г царевично нишесте

1 бърбонска ванилия

щипка сол

корите на 3 лимона/ използвах кора от 1 лимон/

В съд на котлона се загряват млякото, сметаната, ванилията и лимоновите кори.

В отделен съд се смесват жълтъците, захарта, солта, нишестето и се разбъркват.

Добавят се към врящото мляко при непрекъснато разбъркване с телена бъркалка и след като кремът се сгъсти се сваля от огъня, изсипва се в чиния или метално плато, разстила се, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да се охлади на стайна температура, а след това и в хладилник.


Лимонов сок/ Лимонена вода за сиропиране

70 мл вода

70 г кристална захар

140 мл лимончело

настъргана кора от 1 лимон

Сварява се сироп от водата, захарта и лимоновите кори и се оставя да се охлади. Към него се добавя лимончелото.


Сглобяване на десерта:

Смесват се в купа лимоновия и яйчния крем и към тях се добавя 1/3 от охладената и разбита сметана. Сместа се поставя в пош и се шприцова във всяко кексче, като се пробива с накрайника на поша долната част на кексчето и се шприцова от крема и кексчето се обръща обратно в сервизна чиния. Кексчетата се напръскват леко с охладения лимонов сок. 

1/3 от сметаната се отделя за шприцоване на розички върху кексчетата. 

Останалата 1/3 се смесва с останалия крем за пълнежа, на порции се добавя студено прясно мляко (около 100 мл), като се разбърква леко. Трябва да се получи течна глазура. Ако не е достатъчно течна, добавете още малко студено прясно мляко.

Всяко кесче се потапя в глазурата и се подреждат в сервизна чиния, след което се декорират с розички от сметана и се поръсват с лимонови кори. Оставят се да се охладят в хладилник.



Няма коментари: