неделя, 11 март 2018 г.

Кроасани - бюрек / Kruvasan börek



Идеята е взаимствана от тук: http://umutsepetim.com/2016/05/hazir-yufkadan-kat-kat-citir-borek.html

Видимо от клипа, корите които са ползвали са в пъти по-фини и еластични от предлаганите у нас. Взех пакет Одрински кори за кръгла баница, като не знаех какви ще са вътре. За първи път ги виждам на пазара. По-твърди са видимо от посочените в клипа и бюречетата ми са твърди, хрупкави, но много вкусни.
За да се получат меки и да приличат на кроасани, вероятно е трябвало повече да намокря корите преди да ги навия, но все пак за първи път правя и за следващия път ще знам. Притесних се да не с разкашкат, а притесненията ми са били излишни.

По описание се ползват 4 кори (приличат ми на такива на сач, но са леко запечени и еластични, а българските са леко запечени и доста по-твърди), 2 чаши вода, 1 чаша олио, сирене и галета за овалване. Моите кроасанчета - бюрек станаха хрупкави, а ако искате да са меки, то трябва да увеличите водата и мазнината за намазване на корите.
Корите, които взех, са 5 на брой. А съставките, които ползвах са:


* 5 одрински кори за кръгла баница
* 200 мл вода
* 100 г краве масло
* 250 г краве сирене
* 100 г галета


Маслото се разтопява и смесва с водата. /Сложете повече вода и масло/или олио, както е показано в клипа (2 чаши вода и 1 чаша олио), за да има повече за напояване на корите.
Корите се подреждат една върху друга, като помежду се намазват обилно със сместа от вода и масло. /Би трябвало повече да се напоят, както е показано с черпак, а аз ги мокрих с четка и отчитам като грешка./
След като се подредят и петте се разрязват на триъгълници, първо се срязват на 4 корите, веднъж по диагонал в средата и веднъж хоризонтално, а след това всяка част на 4 или 5 триъгълника. В широката част се слага натрошено сирене. Навиват се на кифлички.
Всяка една се потапя в сместа от вода и масло. /Ако ползвате български кори, потопете 2-3 пъти в сместа, да се напоят хубаво./  Овалват се с галета и се подреждат в тава покрита с хартия за печене.
Пекат се в загрята на 180 градуса фурна, на средна скара за около 30 минути.

Както споделих, бюречетата - кроасани, които получих, са по-сухи и хрупкави, но пак са много вкусни. С турски кори обаче, вероятно ще се получат както са показани в клипа. Пухкави и разлистени.
А ако ползвате български кори, просто навлажнете повече като ги подреждате и след това потопете 2-3 пъти в сместа с масло и вода, преди да оваляте в галета.




3 коментара:

pep-4o каза...

Чудесни са! Добре, че си ги намерила тия кроасано-бюреци, че да разнообразя корите, дето си мъкна от Одрин :) но наистина техните кори нямат общо с тия, дето се продават тук по магазините - на теб вече го писах, но който чете рецептата - да знае и подбира - одринските са меки, но еластични :) като кожа са.

tutulina каза...

Разкошотииииияяяяяя! Намери ми работа! :)
Ламите надничаха зад гърба ми и веднага залепнаха за монитора!!!
И с тези великолепни снимки....красота!
Благодаря и аз ще разнообразя менюто!
Спорна седмица! :)
Нора

Kokona каза...

Благодаря :)