четвъртък, 3 януари 2019 г.

Какаови каноли с чийзкрем и шоколад



За 20-25 броя каноли

За тръбичките каноли:
* 400 г брашно
* 75 г свинска мас
* 2 яйца
* 50 мл вино Марсала, или ликьор по желание (сложих уиски)
* 40 г кристална захар
* 2 ч.л. премиум какао (натурално)
* щипка сол
* 1 ч.л. ванилия екстракт

Пълнеж:
* 200 г млечна сметана
* 200 г крема сирене
* 200 г заквасена сметана
* 100 г пудра захар
* 100 г нарязан на ситно шоколад на вкус (може копчета)
* 1 пакетче бурбонска ванилена захар

За поръсване:
* смлян шамфъстък
* натурално какао
* копчета шоколад

* яйчен белтък за слепване на канолите
* олио за пържене, или свинска мас


Продуктите за тръбичките каноли се смесват в купа и се замесва тесто. Увива се в свежо фолио за съхранение и се оставя за 1 час в хладилника.
Готовото тесто се разточва тънко и с формичка или голяма чаша се изрязват кръгчета. Изтъняват се още с точилка и се навиват около намаслени с олио формички за каноли, като краищата им се притискат с яйчен белтък, за да не се разтворят при пържене.
Пържат се в маслена баня и се изваждат върху чиния покрита с кухненска хартия. Оставят се да се отцедят от мазнината и се изваждат от формичките.
Охлаждат се преди да се напълнят.

За пължена:
Млечната сметана се смесва с пудрата захар и ванилената захар и се разбива на пухкав крем. Добавят се заквасената сметана и крема сиренето и сместа се разбива за 20-30 секунди, колкото да се споят всички съставки. Добавя се нарязан на ситно шоколад, или копчета шоколад и се разбърква.

Със сместа се пълнят канолите (с пош или лъжица), поръсват се с какао, или смлян шам фъстък. По желание се поръсват с пудра захар или какао.
Препоръчително е канолите да се пълнят непосредствено преди консумация, за да останат хрупкави тръбичките, но лично на мен ми харесват, когато престоят напълнени и определено като е споен вкуса.

С този пълнеж се усеща леко кисело-солен вкус, който лично на мен ми допада, в контраст с шоколада и какаото. Опитайте крема, преди да напълните канолите и добавете още пудра захар, ако за вас не е достатъчно сладък.
По желание може да добавите в крема и портокалови кандирани кори.


Идеята за тръбичките за каноли е взаимствана от този блог: /cannoli-siciliani-ricetta-originale




1 коментар:

vesela каза...

Ох, от години се каня да направя:) Не съм опитвала никога, но ми се струва, че са много вкусни€