неделя, 17 ноември 2019 г.

Пилешка шаварма - кебап



* 1,5 кг пилешки пържоли от бутче /без кожа/

Марината:
* 200 г кисело мляко
* 50 мл зехтин
* сокът на 1 лимон
* 1 с.л. сумак
* 1 ч.л. червен пипер
* 1 ч.л. черен пипер
* 1/2 ч.л. кимион
* 1 ч.л. смлян кориандър
* 1/2 ч.л. кардамон
* 1/2 ч.л. куркума
* 1/2 ч.л. лют пипер на люспи
* 1/2 ч.л. кайенски пипер
* 1 ч.л. сладък пипер на люспи
* 1/2 ч.л. чесън на прах
* 1/4 ч.л. канела
* 2 равни ч.л. сол


Пържолите се срязват на четири части. Продуктите за маринатата се смесват и с тях се маринова месото, като е добре да престои няколко часа в хладилник преди печене.

Месото се нанизва на два дървени шиша, които се поставят на разстояние. Изпича се на грил тиган за по около 10 минути от всяка страна. Трябва да остане сочно отвътре, като ако не разполагате с ттермо игла за печене, може да бодвате с клечка за зъби. Ако излиза лесно при забождане, а отвън вече е достатъчно запечено - месото е готово.

Може да се сервира нарязано (накъсано) на ситно, както по принцип сервират шавармата, с добавки от пресни или гриловани зеленчуци. Да навиете в лаваш, да добавите млечен сос и пресни зеленчуци и да хапнете като дюнер.

Нарязаното месо сервивах в лаваш с нарязано зеле, червен лук, червена чушка и млечен сос.

За млечния сос: кисело мляко, сол, черен пипер, сумак, лимонов сок, зехтин, чесън на прах.

Тук може да видите рецепта и за телешка шаварма: Телешка шаварма