вторник, 28 юни 2011 г.

Кекс с вишни, банан и шоколад



За тестото: 3 яйца, 180 г захар, 200 г брашно, 100 г масло, 100 г тъмен шоколад, 1 пакетче ванилена захар на Dr. Oetker, 1 бакпулвер на Dr. Oetker, 1 банан. Отделно: 20 броя вишни (череши) без костилка, 1/2 ампула есенция ром на Dr. Oetker, 100 г тъмен шоколад, 50 г пудра захар.


Бананът се намачква с вилица или ако е по твърд се пасира. Яйцата се разбиват с миксер с размекнатото масло и захарта. Добавя се бананът, леко разтопения шоколад и пресятото с бакпулвера брашно. Разбива се всичко за кратко. Сместа се изсипва в продълговата кексова форма покрита с хартия за печене и се разпределя равномерно. Вишните се напръскват с ромовата есенция и се овалват в пудра захар. Набождат се в тестото и се добавя скълцан на по едри парчета с ножа шоколад. Кексът се пече на 180 градуса, около 1 час, или проверяваме с клечка, която забождаме в средата на кекса и трябва да излезе суха. Изпеченият кекс охлаждаме добре, поръсваме с пудра захар и сервираме. 


Та, толкова от мен калпазанката, на която напоследък не и се готви много. Ама отчетох се, макар и семпло. Опитах кекса още горещ, че нямах търпение да видя какво се е получило и съм много , много доволна от резултата. Снимките ми не са много хубави, ама ..... извинете ме! :') Не съм се изучила все още да правя красиви снимки, но поне се старая:)

Хубава седмица от мен!:)

6 коментара:

  1. На една вълна сме :)
    Тук на работа много често пускат омекналите банани и много ми хареса първия резултат от вложените :)
    А това ти предложение е и с шоколад и няма как да го подмина :)
    Докато се стараеш със снимките, да беше показала някоя сочна плодова торта ли :)

    ОтговорИзтриване
  2. Хм... торта? Тя иска някой да я направи, че после и да се яде, нали? В жегата няма кой, а аз не обичам много, много торти......уж :Р Предпоследната да не казвам, че получи целулит от седене в хладилника и предаде Богу дух. Затова, повод докато не се появи, торти НЕТ. :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Щастливка :) Да ти остане тортата в хладилника. Де тоя късмет у нас :))

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасна комбинация от вкусове и аромати,
    обичам този вид печива - изглежда страхотно!
    Благодаря за рецептата,
    поздрави и усмихнато лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Мммммм,да имаше едно,две парченца и за мен!Чудна комбинация с тези плодове и шоколадчето,прелест!
    Много добре са ти снимките,личи от далеч,че кексчето е супер!

    ОтговорИзтриване
  6. Сладкиш е уникален! Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване