сряда, 19 октомври 2011 г.

Котешко езиче или бисквитки



Рецептата за тези котешки езичета използвах при направа на една шоколадова торта от списание Меню. Още тогава, след като ги направих, на вкус ги оприличих като котешко езиче. В списанието бяха упоменати като бисквити. Не знам дали рецептата е точно такава, но аз вече така ги кръстих, защото на вкус са безспорно - котешко езиче. :))))

А ето и рецептата от списанието:

3 белтъка
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. брашно
60 гр. разтопено масло
Добавих и 2 прахчета ванилия
Белтъците и захарта се разбиват с тел. Добавя се брашното, разбърква се и се сипва малко по малко маслото. Сместа се слага за 30 мин. в хладилник. Въху хартия за печене се шприцоват фигурки по желание. Пекат се в загрята фурна на 200 градуса, около 5-7 мин.



Изваждат се, оставят се да стегнат за 5 мин. в тавата и се отлепват от хартията.



 Готовите езичета съединих с ягодово сладко. Потопих връхчетата в разтопен тъмен шоколад с масло и мляко и овалях в смлени орехи и кокос.



Беше ми нужно:
Половин малко бурканче от ягоди
100 г тъмен шоколад
40 г масло
40 мл прясно мляко
Начупих шоколада и го сложих в съд на котлона заедно с маслото и млякото. Бърках, докато се получи гъста гладка маса.

За овалване на бисквитките:
50 г смлени орехови ядки
40 г кокосови стърготини

Хубав ден на всички! По-късно пак ще се включа:)

6 коментара:

  1. Кокона, страхотни бисквитки са се получили! Точно това е рецептата за "котешки езичета", имам я в една мнооого стара книжка за сладки изкушения. НАправо са невероятни с тези полепнали орехчета по тях! :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ах,разкошни са тези котешки езичета!
    Много обичам купешките,пък домашни ще са направо бижу!И така слепени с мармалад и топнати в шоколадче са невероятно изкусителни!
    Много ми харесват,Дари!

    Хубав ден пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  3. Мария, Еликсирче благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ех, как ме върна към хубавите детски спомени! Много, много обичам котешки езичета, но не ми беше хрумвало да си ги правя сама :) Благодаря за споделената рецепта! Хубава есенна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Великолепно изглеждат - страхотна рецепта и снимки. Обожавам ги, френските макарони - също,
    благодаря ти!
    Много харесах апетитната запеканка и "вулкана",
    чудесна серия си подхванала.
    Поздрави и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Браво! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване