понеделник, 23 януари 2012 г.
Питка с тесто от хлебопекарната - 2
И... пак на вълна тесто.:)
Откакто си спечелих хлебопекарна от "Кулинарен журнал" тестовете вкъщи продължават, почти всекидневно. Не толкова да пека в нея, а да ми меси тестото.
Преди също месех често, но каквото и да си говорим, хлебопекрната меси 20 мин, а на ръка меся най-много 10 мин. и то еднократно, докато пекарната може да се пусне да помеси няколко пъти при добро желание.:)
Днешната питка стана много пухкава, като дунапрен е.:) Малко ми прилича на едни купешки хлебчета, които като стиснеш леко и са като гъбка меки и много въздушни.:) Отдавам го на по-малкото количество като цяло тесто, повече мая и по-дълго втасване.
Ето и рецептата:
За тестото:
150 мл прясно мляко
100 мл вода
1 и 1/2 ч.л. сол
2 и 1/2 с.л. захар
4 с.л. олио
600 г брашно
1 кубче прясна мая 42 г
Отделно:
Свинска мас за намасляване на тавата и тестото.
1 жълтък за намазване на питката + 1 с.л. кисело мляко
Сусам за поръсване
Продуктите се слагат в описания ред, като най-отгоре се натрошава маята. Включва се хлебопекарната на програма тесто и търпеливо чакаме пекарната да си свърши работата за час и 30 мин.:))) При месене, ако в контейнера остава брашно по стените, при нужда добавете с.л. вода - една, или две, според нуждите. При мен тестото бухва доста по-рано от час и 30 мин., та някъде на първия час спирам програмата, изваждам тестото върху набрашнен плот, разделям на 4 части, разточвам на правоъгълни ленти, намазвам с мас, навивам всяка една на руло и две по две сплитам. Нареждам ги в намаслената тава, като оформям като навита питка и оставям да втаса на топло, докато увеличи двойно обема си.
Намазвам с разбит жълтък с оцет, поръсвам със сусам и пека 30 мин в загрята на 200 градуса фурна, като при нужда, за да не изгори, отгоре покривам с лист алуминиево фолио. Проверявам с клечка забодена в средата дали е изпечена добре. Вадя, напръсквам съвсем леко с вода и покривам с чиста кърпа.
И, естествено нападам топла, топла, по възможност с вкусна супичка и айрян.:)
Чудесна е!Радост за окото! И за стомахчето:)) Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗдравейте! В рецептата няма яйца, така ли?
ИзтриванеЗдравейте! В рецептата няма яйца, така ли?
ИзтриванеЗдравейте! В рецептата няма яйца, така ли?
ИзтриванеМного е красива, за вкуса не с се и съмнявам!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Чудесна е питката!
ОтговорИзтриванеИ аз ползвам моята хлебопекарна само за омесване, но съм много доволна!
Поздрави и хубав ден!
Страхотна пита браво!
ОтговорИзтриванеИ за мен хлебопекарната е голяма помощ и както меся всеки ден ако я няма незнам как ще ми стигне времето. Винаги си пека хляба във фурната става по хубав.
Поздрави и хубав ден!
Страхотна,красива и много пухкава питка,Даре!
ОтговорИзтриванеЧудесно оформление!
Не съм се сещала да намажа с жълтък и кисело мляко,непременно ще опитам,благодаря!
Поздрави!
От както имам хлебопекарна правя страхотни питки :)! Ще се възползвам от рецептата!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че имаш такова желание! Това е да спечелиш награда и да я ползваш с кеф! Наградата знае при кого да отиде:)! Браво, питката е страхотна! Хубав ден! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеПитката ти е станала истинска красавица,поздравления!Толкова добре си я оформила и изпекла..пухкава ,златиста.... истинска вкусотия!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Прекрасна е питата ти, Дари -
ОтговорИзтриванеслънчева красавица, а и снимките сами говорят.
Браво, моите поздравления,
хубав и усмихнат ден, Диана
Дари, просто не мога да устоя на тази пухкаво златиста красота! Прекрасна ти е питката! Забелязах, че слагаш прясна мая, а в ръководството на моята машина пише изрично да се слага суха мая. Но ще пробвам и по твоя начин :) Прегръдки!
ОтговорИзтриванеОбезателно пробвай с жива маичка:) Няма да сбъркаш ;)
ИзтриванеА за сухата, то е ако ще се пече в самата хлебопекарна:)
Леле,чудна е !Накрая цялото семейство ще ходим на дебелариум :)
ОтговорИзтриванеХахаххаха, много ме разсмя с този коментар:)
ИзтриванеЧудна е питката, Дари!
ОтговорИзтриванеИмаш награда при мен (съжалявам, ако се повтаря).
Поздрави и пожелания за хубава вечер!
Ели, благодаря!
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички! Както винаги много мили:)
Коконче, пак си умесила чудесна питка! Радост за всяко око! Четвъртата снимка е наистина велика! Много , много ми хареса! Питката ти е голяма пухкавелка и красавица! Оххххх.....представям си.....колко ще е вкусна, ако си отчупя едно голямо парче, ....още докато е топличка, пареща и си направя една мечка- със сиренце.....Ахххх,....че вкусно ми стана , само при мисълта....
ОтговорИзтриванеСърдечни прегръдки и пожелание за една слънчева и хармонична сряда!!!
Коконче,
ОтговорИзтриванене съм съгласна всеки ден да ми пръхтят тук разни питки и хлебчета;-)
Имам ненаситно око и при добри резултати, не се въздържам;-)
Поздравления на теб и хлебопекарната ти;-) Аз пак ще мисля за такава!
Хубав авечер!
Una gran receta te ha quedado esponjoso y suave una gran elaboración,me encanta,luce muy hermoso,abrazos y gracias por compartir.
ОтговорИзтриванеКокона, заповядай в кулата. Там има награда за теб.
ОтговорИзтриванеПитката изглежда по-пухкава от летни облачета. Прекрасна е!
Това се казва питка, Дари!!!! Страхотна е! Майсторски завъртяна!
ОтговорИзтриванеПри мен в блогчето имам награда, която искам да споделя с теб. Очаквам те!
Сърдечни поздрави!
И аз този месец спечелих хлебопекарна от Кулинарен журнал :) и съм в треска по търсене на сполучливи рецепти. Веднага си записах твоята ,"колежке". Ще я пробвам още днес.
ОтговорИзтриванеИзглежда страхотно освен това е много вкусна и пухкава. Правих я вече няколко пъти,дори и сега правя една за колегите на мъжа ми!Благодаря за рецептата. Браво!!! Фифи;-)
ОтговорИзтриванеЗдравейте,искам да питам какво означава,че се "разточва на правоъгълни ленти",как се прави ?
ОтговорИзтриванеДавам пример с козунаците. Подобно на малката снимка долу вдясно:
ОтговорИзтриванеhttp://2.bp.blogspot.com/-dWL0tVNWaLE/U1o6h63SOOI/AAAAAAAAEEw/JwPxrLh30ck/s1600/PicMonkey+Collage-1.jpg
И се усукват две по две като на тези снимки:
http://3.bp.blogspot.com/-xZPRApmnoSE/U07kaO7pmUI/AAAAAAAAD_E/BiY3vEJ-SbA/s1600/PicMonkey+Collage-2.jpg
Thank you, this blog has added to my knowledge obat penyakit asam lambung yang alami It's perfect
ОтговорИзтриванеЗдравейте, днес ще правя сладка пита за прощапулник. Ако увеличава захарта дали ще се получи? мисля да я правя в пекарната, за да не меся на ръка.
ОтговорИзтриванеКъсно виждам коментара и предполагам сте направили питката вече, но относно захарта, не съм правила сладка питка, но доколкото съм чела слагат по 3-4 с.л. захар в тестото. Мисля че би се получила. :)
ОтговорИзтриванеНяма яйца.
ОтговорИзтриванеПо желание може да се намаже с жълтък отгоре.