неделя, 15 януари 2012 г.

Тутманикът на бабата на Ивайло и награди изненади!



Това е един много специален тутманик по рецепта на бабата на съпруга на моя приятелка .
Какво знаете вие?! Страшен тутманик е това!:)
Като ми е тръгнало на тесто тая година - спирачки нямам. Скоро,  разговорите с мен ще стават само с умеещите да се търкалят, щото няма да мога да се спра на едно място.:)

Много вкусен и определено минава в графа - Да си "оправим холестерола" - 2

Два пъти го приготвях досега, като единия път беше в двойна доза.



А ето и рецептата:

300 г кисело мляко
100 мл хладка вода
1 с.л. сол
1 с.л. захар
4 с.л. олио
около 700 г брашно
малко повече от 1/2 кубче свежа мая

За плънката:
Сирене - около 200 г
олио, масло или мас по желание ( в оригинал си е с олио)

За запържване - заливка:
около 5-6 с.л. олио
2 с.л. галета

Ако имате хлебопекарна може да омесите тестото в нея, като сложите продуктите в описания ред. Най-отгоре маята се натрошава. Не е нужно да се разтваря във вода предварително и да се оставя да втаса.
Ако ли не - маята се разтваря във водата, заедно със солта и захарта. Добавят се 2 с.л. брашно, разбърква се и се оставя да втаса на топло. Брашното се пресява, прави се кладенче, сипва се втасалата мая, олиото, киселото мляко и се замесва тесто. Оставя се да втаса на топло. След като е удвоило обема си се премесва отново. Разделя се на 3 топки. Всяка една се разточва на лист. Слага се първия лист, намазва се с олио (масло, мас), поръсва се със сирене. Върху него се слага втория лист, пак се намазва и поръсва със сирене и накрая се слага третия лист, като само се намазва с мазнина.
Навива се на руло, разтегля се с ръце, слага се в намазана с масло и поръсена с галета тава, като се навива като баница. (Моето малко друго се получи).

Оставя се да втаса, след което се пече в загрята на 200 градуса фурна - да речем 30 - 35 мин. Вече готов се полива със запържените в олио галета и се напада. :)))

На тая снимка е още неполят:) Като се полее, как омеква и каква вкусна коричка има, леле майкооооо! Окапах се:))))



Ами това е!

Благодаря за споделената рецепта на Меги и Ивайло и задочно на бабата на Ивайло - Да е жива и здрава! Страшен тутманик! :) Аз си позволих да заменя олиото с мас при намазване на листите  - нали знаете, трябва да си "оправям" холестерола! :)

И сега, две наградки изненадки от Лети :)http://lety-culinaryadventure.blogspot.com/










Благодаря ти, мила! Трогната съм от вниманието!:)

Ето и условията, на двете награди:
Трите стъпки за приемане на The Versatile Blogger Award са:
1.Благодарете на този, който ви дава наградата и линкнете блога му!
2.Номинирайте 15 блогъра за наградата и ги информирайте за това!
3.Споделете 7 неща за себе си!

Условията за The Liebster Blog Award:
Отново започваме с благодарности!
1. Линкнете сайта на блогъра, който ви е номинирал
2. Сложете наградата в блога си!
3. Изберете 5 други блогъра, на които да я предадете!
4. Посетете блоговете им и ги информирайте

Дано не те обидя, Лети, но хич ме няма по тия неща - награди, описания. Веднъж направих опит да напиша нещо за себе си, ама само аз си знам, какво се получи!:) Често ги забравям наградките - да не се обижда никой, ама не съм от редовните блогъри и пропускам да се отчета!:)

Благодаря още веднъж!:)
Ще ви спестя разказите, че не намирам, какво да споделя:) И предавам наградата на всички в блогчето!:) Който си няма, да си има:)




23 коментара:

  1. На теб още в началото на годината ти тръгна с награда за тесто, та... повлече крак :) А тутманикът е един път. Страхотно изглежда това препеченото отгоре...

    ОтговорИзтриване
  2. Даре, невероятна публикация!
    Все едно ме грабна, завъртя ме и ме изпрати в миналото!
    Баба правеше такъв тутманик, само без заливка, а майчицата ми имаше такава покривка!
    Стомаха ми се преобърна, като видях снимките!
    Благодаря за удоволствието♥

    ОтговорИзтриване
  3. Чудничко изглежда! Хвърлила съм му око, но кога ли ще стигне времето да го направя.

    ОтговорИзтриване
  4. Страшен тутманик, Дари, страшен!
    На сладко устоявам, но на тестени изкушения не мога и сега като го гледам само този тутманик, не знам какво ми иде на направя, късно е за месене.
    А за описанията хич да не се притесняваш и на мен ми е трудно, че вече за трети път ми се случва да трябва да се опиша, ама какво да правя, като има изисквания, някак си написах го ;)
    Поздрав най-сърдечен и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Браво, Коконче!
    Страшен тутманик !
    Поздрави на бабата на Ивайло и от мен:)!

    ОтговорИзтриване
  6. чудесно изглежда,веднага си го отбелязвам
    желая хубава нова седмица

    ОтговорИзтриване
  7. Е, как идеално ми се появява за закуска! Ама така си го завъртяла този тутманик, че и аз се покапах! Невероятен е! Специални благодарности и на бабата на Ивайло! Хубавите рецепти трябва да бъдат пазени, предавани и споделяни!!! Хубава нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Ох, че апетитен този тутманик. Грабвам си парченце!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Тутманикът е разкошен,Дари!
    На тема тестени и аз съм много пристрастна!
    Честити наградки!

    Хубав понеделник!

    ОтговорИзтриване
  10. Дари, ама ти наистина ни оправи холестерола. Още ги мисля милинките, а ти и тутманик направи. Все неща, които са ми любими още от детските години, но за съжаление тогава не ми се налагаше да се лишавам от тях...
    Поздрави и хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотен тутманик. Имам нужда от оправяне на холестерола :))))
    Поздравления!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Чуден тутманик!
    Нещо в предишните публикации не можах да коментирам, но четох и какво да видя:)
    Ти си била от Добрич, сега да не се окаже, че сме и съседки били:)
    Затова знаеш бисквитеното рулце, а къде са тези закуски, за които разказваш?:)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ви! Опитайте го, няма да съжалявате!:)

    Траяна, закуските са до пощата на Христо Ботев - има една малка църква-параклис до тях:)
    А за комшийството - живяла съм на Дружба 3 - 20 години:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тутманика наистина изглежда много вкусен-хайде сега холестерол...
      Ще си хапваме с мярка.И майка ми има същата покривка-какво съвпадение..
      Хубав ден-поздрави!

      Изтриване
    2. Мерсииииии:) С мярка трудно ще се хапва, особено като се опита веднъж, ама пък в края на краищата, един живот живеем:) Няма да се лишаваме, я!:)

      Изтриване
    3. Хаха, аз също живях и точно до пощата:) Зная ги тези закуски!Само че моят адрес се водеше "Балик", но все пак съвсем съседки:)

      Изтриване
  14. И аз съм очарована, звучи и изглежда прекрасно -
    обичам този вид печива, а е трудно да се устои на твоя тутманик.
    И честити награди, Дари,
    сърдечни поздрави и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. Коконче, забавлявах се от сърце с твоята публикация! Толкова увлекателно си я написала, ....с прекрасно чувство за хумор! Личи си, че бабата на Ивайло ти е много скъпа, след като си направила с толкова любов тутманика! Ще забравя за холестирола и....с удоволствие ще опитам от него!
    Желая ти една много усмихната и красива седмица и те прегръщам!

    ОтговорИзтриване
  16. Важно е да се забавляваме:)
    А бабата на Ивайло, в интерес на истината не я познавам, но пък виж каква хубава рецепта научих от внука й:)
    Вече ми е в графа любими - неизбежно е:)
    Пожелавам и на теб красива, успешна и усмихната седмица:)

    ОтговорИзтриване
  17. Леле-е-е, е на това се казва тутманик!Страхотна рецепта,а така както го описваш ще си охапя дланта-няма начин да не ти се прииска да го спретнеш и похапнеш.То както е тръгнало и аз на тестени съм го ударила тази година :)
    С такива изкушаващи рецепти,друго не ми остава:)

    ОтговорИзтриване
  18. Мммм, незнам кое е по-хубаво този Тутманик или милинките?! Чудя се и се мая с кое да започна по-напред... Така ми се е дояло нещо нещо пухкавко със сиренце... Онзи ден си купих една серинка, е не ге правят като едно време, такова разочарование преживях... И тогава решик каквото и да става събота или неделя търси рецепти из нета и си направи домашни, топли и с истинско сирене. Много благодаря и за двете рецепти! Аз продължавам да ровя да видя на какво още вкусно мога да попадна :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай тутманика, няма да съжаляваш:) Иначе ако намериш нещо вкусничко с тесто, сподели и насам, моля, че аз съм луд фен на тестото :)
      Иначе милинките са с пудра захар - сливенски. Те нямат сирене, но аз ги обожавам именно с пудра захар и мас :))))) И айрянче отстрани :))))

      Изтриване