Втората публикация за днес ще е на тези вкусни и мекички кашкавалки. :)
Кашкавалките са без яйца, но пък за сметка на това, останалото съдържание е достатъчно калорично, за да минат в графа: Да си "оправим " холестерола - следпразнично ;)
Идеята за оформление и пълнеж на кашкавалките взаимствах от Гуинет, публикувани тук:
http://hranatazadushata.blogspot.com/2012/04/blog-post.html
Рецептата не е нищо сложно:
За 6 броя кашкавалки:
200 мл. айрян
1 ч.л. сол
2 с.л. захар
3 с.л. олио
1 с.л. с връх - свинска мас (стайна температура)
400 г брашно
1 пакетче мая д-р Йоткер (7 г. )
Пълнеж: 150 г кашкавал, мерудия на вкус
маково семе за поръсване
олио за заливка и намасляване на тавата
Продуктите се слагат в описания ред в хлебопекарната. Тестото се меси и втасва на програма тесто. При месене в началото се наблюдаватестото да се оформи хубава топка и да няма полепнало тесто по страните на контейнерчето. При нужда се добавя с.л. вода, или с.л. брашно. След като свърши програмата се изважда тестото върху набрашнен плот и се пристъпва към оформлението описано в рецептата на Гуинет - http://hranatazadushata.blogspot.com/2012/04/blog-post.html
Оформените кашкавалки се подреждат в намаслена с олио тава. Намазват се отново с олио и се поръсват с маково семе. Слагат се във фурната на 50 градуса за няколко минути да втасат и след това градусите се увеличават на 220 - горен и долен реотан и се пекат около 20 мин. (според силата на фурната). Аз пека на най-долно ниво 20 мин. Проверявам с клечка забодена в средата дали са изпечени.
При нужда, за да не прегорят, може да добавите лист фолио отгоре след като леко се запекат.
Готовите кашкавалки се изваждат от фурната. В подходящ съд на котлона се загряват 6 с.л. олио. След като се сгорещи добре, всяка кашкавалка се полива с лъжица горещо олио.
Няма нужда да се покриват и да се задушават.
Направо се нападат с чаша айрян.
Много са мекички и вкусни :)
Много красива, вкусна и богата трапеза!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Чудно изглеждат! Браво!!!
ОтговорИзтриванеЧудесни са!
ОтговорИзтриванеехаа страхотно изглеждат и разкошни за закуска,веднага си слагам отметка и ги прибавям към списъка с желани рецепти
ОтговорИзтриванепоздрави и хубави почивни дни
Ти сигурна ли си, че не си уплете ръцете, Даре :))
ОтговорИзтриванеПрекрасни са! С малко или много холестерол, хич и не бих ги помислила, стига да се хвана да направя :))
И аз като Пепи, макар че съм от групата хора, които сами си произвеждат холестерола, дори и да са само на вода :)))
ОтговорИзтриванеМного мекички и апетитно изглеждат!
Коконче,
ОтговорИзтриванети и тази твоя хлебопекарна... ще ме вкарате в грях;)))
Голямо ухание се носи насам, за закуска, обяд и вечеря ги хапвам, а холестерола ще го мисля като го видя;)))
Хубава седмица!
Много пухкавки и вкусни се виждат тези кашкавалки. Започнах да преглъщам с копнеж пред монитора.
ОтговорИзтриванеЗаписвам си рецептата :)
каточели ще живейем с боговете,по мъничко от всичко,но за тези кашкавалки не съм много сигурго дали бих си хапнала мъничко....
ОтговорИзтриванеМного вкусно предложение- в интерес на истината не съм правила досега кашкавалки!Изглеждат много меки и с тази плънка...Холестерола въобще не го мисля..:-))
ОтговорИзтриванеОхааааа,любимите усукани питки,но с бонус кашкавалче,че и поляти със сгорещено олио....холестерола няма да ми се повреди със сигурност,обаче осанката ми ще пострада сериозно,ако ги подметна от единия край на тавата,Даре!
ОтговорИзтриванеОтдавна не съм ги правила,как хубаво ми напомняш....обаче с козунаците съм в прираст на кг.,затова пак ще скролна по твоите и...ще въздъхна примирена!
Хубаво утре!
Даре, тези кашкавалки много ми харесват, но ми за липсва твоето кулинарно присъствие :) Надявам се, че всичко е наред! Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеМного ми харесват и отдавна им се каня. Поздрави!
ОтговорИзтриване