Следващата поред непубликувана торта.
Необходими продукти:
за блатовете: 7 яйца, 12 с.л. брашно, 12 с.л. захар, 1/2 ч.ч олио, 1 с.л. какао, 1 ванилия.
Крем 1- я ванилов пудинг със смлени бадеми, 500 мл мляко, 2 с.л. захар, 1 желатин - 10 г.
Крем 2- 300 мл сладка сметана, 100 г тъмен шоколад, 1 желатин - 10 г.
300 г вишни, 100 мл ликьор - мараскино, или (ром, коняк).
За глазура: 1 тъмен шоколад, 40 мл прясно мляко.
За украся: 100 г захар за карамелизиране, няколко вишни - ползвах замразени, 50 г смлени орехови ядки.
Начин на приготвяне:
За блата: Яйцата се разбиват със захарта и олиото. Постепенно се
добавя брашното, ванилията и какаото. Сместа се разделя на 3 части и се
изпичат 3 блата. Пекат се в намаслена тава на 180 градуса, като се
проверява с клечка за готовност. Блатовете се охлаждат добре.
Вишните се накисват в ликьора и се оставят да престоят няколко часа.
Крем 1 - 400 мл мляко се сварява на котлона. В останалите 100 мл се
разтваря пудингът, добавя се захарта, разбърква се добре и сместа се
изсипва във врящото мляко. Бърка се енергично до получаване на гладък
крем. Желатинът се разтваря в 30 мл студена вода и лсед като набъбне се
разтапя на водна баня, докато се втечни. Изсипва се при ваниловия крем,
докато е още топъл и се разбърква добре.
Крем 2- Сметаната се слага в съд на котлона. Добавя се начупения шоколад
и се бърка, докато се разтвори. Оставя се за няколко часа в хладилник,
да се охлади добре, Разбива се сместа с миксер до получаване на твърд
сняг. Желатинът се разтваря в 30 мл вода и се оставя да набъбне. След
това се разтапя на водна баня и се изсипва при сметаната. Разбърква се
добре.
За глазурата: шоколадът се начупва на малки парчета, слага се в съд на
котлона, добавя се млякото и се бърка, докато се получи гладка смес.
За украсата: Карамелизира се захарта и върху готварска хартия за печене,
или намазано алуминиево фолио с олио се сипва от карамела с лъжичка,
като се правят формички. Оставят се за 10-15 мин да стегнат и се
отлепват.
Сглобяване на тортата: слагаме първия блат в тортена форма с откопчаващ
се ринг. Сиропираме го с ликьора , в който са киснати вишните - по 2
с.л. Изсипваме шоколадовия крем и разстиламе равномерно. Слагаме втория
блат, сиропираме леко и изсипваме ваниловия крем. Добавяме в него
отцедените вишни. Слагаме третия блат и оставяме тортата да се охлади
3-4 часа. Изваждаме, минаваме с нож от вътрешната страна на ринга, да се
отлепи и откопчаваме. Заливаме с шоколадовата глазура, разнасяме с
помощта на широк нож шоколада отгоре и по страните на тортата. Облепяме
отстрани със смлени орехови ядки и украсяваме с карамелени орнаменти и
вишни, Оставяме да се охлади.
Чудя се от коя торта да започна?!От хубави,по хубави....Записвам първо тази,Коконче:)
ОтговорИзтриванеТортата е прекрасна!Сочна и апетитна!
ОтговорИзтриванеМного добре се открояват пластовете!
Поздравления за чудесния резултат!
Благодаря, Мира!:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Милена :)
ОтговорИзтриване