четвъртък, 25 април 2013 г.

Печено агнешко бутче и Добруджанска салата





1.5-2 кг агнешки бут
3 лимона
розмарин
джоджен
олио
черен пипер и сол на вкус.

Бутът се измива и се почиства от ципата. Слага се в тава. Правят се прорези на 1 см дълбочина и се добавят подправките розмарин и джоджен в прорезите. Бутчето се посолява и се прибавя сока от лимоните и нарязани кори, олио, черен пипер и се поръсва с още джоджен и розмарин. Оставя се да престои в хладилник около 12 часа с маринатата. След това, както е с тавата с марината и подправки се добавя вода, около 2 чаши, покрива се с фолио и се пече на 220 градуса около час и половина . След като са минали 90 минути, фолиото се отстранява и се пече приблизително още толкова време, като от време на време с лъжица се полива бутът със соса от тавичката, за да не изсъхне. Подходяща гарнитура за ястието е варен ориз – зелена салата. В случая гарнитурата е Добруджанска салата, която идеално пасва на ястието.
А рецептата за Добруджанска салата научих от Тропс къща – гр Варна. Рецептата е следната:

Добруджанска салата

1 ч.ч. ориз
200 г. маслини
2 средно големи пресни моркова
1 прясна краставица
копър, сол, оцет и олио ( зехтин)

Сварява се оризът, измива се под студена струя вода и се оставя да се отцеди добре. Срязваме маслините на две, копъра нарязваме на ситно , а краставицата и морковите се нарязват на ивици. Всичко се обърква и овкусява като се прибавя малко повечко оцет, сол и олио.




Няма коментари:

Публикуване на коментар