понеделник, 18 ноември 2013 г.

Заек със салвия и мащерка и гарнитура от картофи, моркови и гъби


1 заек ( 1,5 кг-2 кг)
1 кг картофи
300 г малки гъби печурка
2 моркова
1 малка глава кромид лук
5-6 листенца салвия
1. к.л. мащерка
1 ч.л. хималайска сол
1/2 к.л. черен пипер
1/2 к.л. червен пипер
зехтин - 100 мл или краве масло около 80 г




Заекът се намазва с половината зехтин или разтопено масло. Подправя се с малко сол, червен пипер, черен пипер, мащерка и 2-3 листенца салвия и се оставя да престои в тава в хладилника за 4-5 часа.
Добавят се нарязани на големи кубчета картофи, цели гъби печурка и моркови.
Лукът се задушава за кратко в останалото масло или зехтин, добавя се 300 мл вода и сместа се добавя към картофите, гъбите и морковите.
Зеленчуците се подправят с останалата сол, черен пипер, мащерка и 2-3 листенца салвия.
Ястието се покрива с алуминиево фолио и се пече в загрята на 200 градуса фурна 1 час.
Фолиото се отстранява и ястието се готви още 30-40 мин, като заекът се полива от време на време със соса от тавичката в която се готви.


5 коментара:

  1. Страхотен! Много обичам заешко!

    ОтговорИзтриване
  2. Чуууудничък! Браво, че го пусна вече.

    ОтговорИзтриване
  3. Искам да си отчупя една заешка кълка,Даре,страхотно си го приготвила!Пожелавам успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Оле, колко крехко, вкусно и ароматно! Уникално приготвено! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасно ястие като за края на ноември. Коконче, вече ближа пръсти;)

    ОтговорИзтриване