И така... коледните сладки са готови. Обещах си тази година да са малко, но то пак не се знае, с такива изкусители като Dr. Oetker. :)
Цяла година имах възможността да изпробвам най-различни техни продукти, подарени ми от тях, някои нови за мен, други ползвам редовно при приготвяне на различни сладкиши и печива, и за мен са незаменими ако искам да постигна желания резултат.
Подаръкът получих няколко дни преди Коледа и се захванах с правенето на сладки с голямо удоволствие.
Dr. Oetker, благодаря ви! :)
За Коледа направих меденки, този път с фондан, и едни линцерови сладки слепени с шоколад.
Както казах и по-горе, не знам дали ще се спра само на това при наличието на толкова изкушения, но времето ще покаже. ;)
А ето и рецептите :)
Меденки с фондан
Цяла година имах възможността да изпробвам най-различни техни продукти, подарени ми от тях, някои нови за мен, други ползвам редовно при приготвяне на различни сладкиши и печива, и за мен са незаменими ако искам да постигна желания резултат.
Подаръкът получих няколко дни преди Коледа и се захванах с правенето на сладки с голямо удоволствие.
Dr. Oetker, благодаря ви! :)
За Коледа направих меденки, този път с фондан, и едни линцерови сладки слепени с шоколад.
Както казах и по-горе, не знам дали ще се спра само на това при наличието на толкова изкушения, но времето ще покаже. ;)
А ето и рецептите :)
Меденки с фондан
Продукти за тестото:
* 2 яйца
* 1 ч.ч. захар
* 4 с.л. мед
* 1 ч.ч. захар
* 4 с.л. мед
* 1 ч.ч. олио
* 2 ч.л. хлебна сода на Dr. Oetker (изгасена в 2 с.л. оцет)
* 2 ч.л. хлебна сода на Dr. Oetker (изгасена в 2 с.л. оцет)
* 2 ч.л. канела
* 1/2 ампула есенция ванилия на Dr. Oetker
* 1/2 ампула есенция лимон на Dr. Oetker
* 500 г брашно ( + - 50 грама )
* 1/2 ампула есенция ванилия на Dr. Oetker
* 1/2 ампула есенция лимон на Dr. Oetker
* 500 г брашно ( + - 50 грама )
За украса:
* около 500 г фондан или марципан на Dr. Oetker
* сладкарски боички за оцветяване на фондана на Dr. Oetker
* сладкарски боички за оцветяване на фондана на Dr. Oetker
* захарни декорации на Dr. Oetker
* айсинг от 1 белтък разбит с 150 г пудра захар
* пудра захар за поръсване
Около 15 меденки украсих с шоколад.
* 50 г тъмен шоколад за готвене
* 20 г краве масло
Сложих в съд на котлона на слаб огън, докато се разтопи шоколадът и намазах меденките.
Нужни са още:
* хартия за печене
* царевично нишесте за разточване
Всички
продукти за тестото без брашното се смесват в купа и се разбъркват. Добавя се на
малки порции брашно и се замесва тесто. Не трябва да става ронливо, а
меко и нелепнещо тесто. Слага се в купа, покрива се със свежо
фолио и се слага в хладилника поне за 30 мин.
Тестото разделям на части и разточвам всяка една с дебелина около 0,5 см.
Изрязвам с фигурки меденките и подреждам в тава
постлана с хартия за печене. Пека на 180 градуса по 5 мин на тава, или
съвсем лекичко да хванат тен. Дори не е нужно да потъмняват при печене, защото
после стават твърди, но имам и по-препечени меденки, и те не са толкова
твърди.Така остават меки и не се налага после да ги чакам да омекват.
От тестото за меденките направих около 120 броя меденки. Зависи колко големи са формичките.
Меденките са украсени с фондан, айсинг и захарни декорации на Dr. Oetker.
Нужно количество фондан - около 500 г готов или домашно приготвен.
Рецептата за домашен фондан може да видите тук:
Тук може да видите и някои насоки от личен опит при направата на домашен фондан.
Фонданът, който не се ползва трябва да е завит плътно със свежо фолио, за да не изсъхва.
Фонданът разточвам върху хартия за печене или върху поръсен плот с царевично нишесте и с формички изрязвам желаните
фигурки. Поставям върху бисквитките и притискам. Като изсъхне залепва и
не е нужно да се прилепва с нищо към бисквитките и меденките. По желания
може да се добави под фондана айсинг, за да прилепне към бисквитката по-добре.
Айсинг
правя от 1 разбит белтък със 150 г пудра захар. Сместа изсипвам в
навита фунийка от хартия за печене, изрязвам съвсем леко връхчето и
рисувам върху меденките.
По желание айсингът може да се оцвети с боички.
Меденките и бисквитите с айсинг изсъхват за час, два и подреждам в кутии.
А ето и една част от украсените меденки.
За линцеровите сладки:
Направих ги по тази рецепта:
Продукти:
* 250 г краве масло
* 430 г брашно
* 100 г пудра захар
* 1 яйце + 1 жълтък
* 1 пакетче ванилова захар на Dr. Oetker
* 1/2 ч.л. бакпулвер на Dr. Oetker
* 3 к.л. какао на Dr. Oetker
За плънката:
* 50 г тъмен шоколад за готвене
* 20 г краве масло
/ може да ползвате течен шоколад или някакъв гъст мармалад/
Маслото, пудрата захар, ванилената захар се смесват в купа и се разбиват с миксер. Добавят се яйцето и жълтъка и се разбива за кратко.
Брашното се пресява с бакпулвера, добавя се на части и се замесва тесто.
Като количество се получава около 900 г тесто.
Разделя се на две части, като тази, която ще оцветяваме с какао е добре да е повече с около 100 г тесто, защото иначе се получават повече от белите бисквитки отгоре, които са с дупка в средата.
Готовото тесто се завива плътно със свежо фолио и се оставя 1 час да стегне в хладилника.
Тестото разточвам с дебелина 2-3 мм, като за основа ползвам какаовото тесто, а за отгоре бялото тесто, което изрязвам с формичка с дупка в средата. Бисквитките подреждам в тава покрита с хартия за печене. Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса около 5-6 мин на тава.
Не трябва да потъмняват. Маслените бисквити се пекат малко време и макар да изглеждат меки и недоопечени, точно тогава е моментът да ги извадите.
Оставяте в тавата да се охладят и внимателно изваждате.
Слепвате по една кафява и една бяла сладка с шоколад или мармалад, като внимателно притискате. Много са крехки и лесно се чупят.
Това е от мен. :)
За финал ви черпя по една вкусна топла шоколадова напитка Choco Latte на Dr. Oetker.
Да ви е шоколадов и вкусен денят! :)
Вълшебни сладки за една приказна Коледа си сътворила, Дари...
ОтговорИзтриванеИзглеждат прекрасно -
много красота, пъстрота и празнично изобилие, стоплящи сърцето и радващи окото.
Комплименти и голяма прегръдка за теб,
здраве и много любов,
вдъхновение и успехи, споделени и щастливи празнични дни!
Дари,коконче мило....та ти си истинско джудже на дядо Коледа.....:))
ОтговорИзтриванеКога успя да ги сътвориш тези вълшебни сладки?!Поздравления!
Честити подаръци,Даре!Оползотворяваш ги по най-прекрасния начин!Елхичките са прекрасни!И всички други де,очите ми събра направо!Прегръдка и весели празници!
ОтговорИзтриванеИхаааа! Колко много! Колко хубави!
ОтговорИзтриванеПожелания за весели и щастливи празници!
Вики
Аз от вчера ги гледам, но пак ще кажа, че са много красиви :)
ОтговорИзтриванепъстричко, цветно и красиво!
Много ви благодаря, момичета! :)
ОтговорИзтриванеПепи, както ти казваш - "Луд на шаренко се радва", та и аз така :P
Даре, чудесни са всикчите ти сладки-
ОтговорИзтриваневкусни, красиви, закачливи!
Поздравления за търпението!
Поздрави и успешна подготовка!
Всичко е като за изложба. Браво!
ОтговорИзтриванеАх, каква сладка Коледна работилничка! Прекрасни са всичките, удоволствие е да ги разгледа човек и да ги опита:)! Весели празници, мила!
ОтговорИзтриванеОлеле, тук е като в работилницата на Дядо Коледа! Прекрасни са!Май са се събрали всички джуджета за да сътворят тези красоти! Много щастлива Коледа, Дари!
ОтговорИзтриванеСъвършени са и сигурно и толкова вкусни.....
ОтговорИзтриванеhttp://thingamyjic.blogspot.com/
Здравейте,възхитена съм от тези вълшебства,които сте сътворили.Искам за тази Коледа да направя меденките,ще си купя готов фондан,но имам въпрос:Колко време след украсяването им с фондана могат да се консумират-до няколко часа или по-добре да ги украся няколко дни преди Коледа,или много ще изсъхне самият фондан и няма да са годни за консумация.Ще съм благодарна,ако ми отговорите.:)
ОтговорИзтриванеНяма проблем да ги направите по-рано. Меденките са годни за консумация, а фонданът дори да изглежда твърд отгоре, при хапване е мек. И една върху друга да ги подредите, няма да се развалят.
ОтговорИзтриванеПросто ги съхранявайте в кутия с плътно затварящ се капак на стайна температура.
Обикновено приготвям меденките 4-5 дена преди Коледа, но след това ги хапваме дълго време и са оставали меденки украсени с фондан и до средата на януари. Меденките, колкото повече време стоят омекват и не позволяват и на фондана да става много сух и твърд.
Може да направите меденките сега и да ги украсите няколко дена преди Коледа, но може да ги направите и няколко дена преди празника и да ги украсите тогава. Както на вас ви е удобно. Аз лично предпочитам втория вариант :)
Здравейте, много добре изглеждат сладките и смятам да направя меденките за Коледа. Искам само да попитам този фондан какво точно представлява и къде да го търся в магазина, защото търсих при продуктите на Oetker, но не го намирам.
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ОтговорИзтриванеМоже би в публикацията не съм написала правилно, но се касае не за фондан на доктор Йоткер, а само за марципан. Фондан предлагат в много онлайн сладкарски магазини, също и в специализирани магазини за сладкарски принадлежности.
Писала съм за украса фондан, или марципан на доктор Йоткер, като на нашия пазар в БГ има само марципан на доктор Йоткер, но все още няма фондан, доколкото знам.
Марципан на доктор Йоткер може да намерите в Метро, на реда на подправките, при сладкарските кремове, нишестета, сладкарските бои.
Фондан има тук: http://www.aromashouse.com/index.php?page=shop.browse&category_id=16&option=com_virtuemart&Itemid=94&lang=bg
Реален магазин - София, ул. Н. Рилски 58
Тук: http://cookibooki.bg/%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%86%D0%B8%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8/%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8
В момента в Лидл има марципан за декорация също :)
привет,
ОтговорИзтриванеимам въпрос относно оцветяването. Това сървъ меденките е ицветен фондан или се оцветява тестото? А може би се рисува с боя върху вече готовата меденка?
Цветните меденки са украсени с айсинг. Има рецепта за айсинга в линк към рецептата за меденки с фондан.
ОтговорИзтриванеСместа си разпределям и оцветявам с боички. :)
Може да се намаже от неоцветения айсинг върху меденка, да се капне от боичките и с клечка да се разнесе боята и да се получат шарки, или да се оцвети айсинг и върху меденките да се покапят различни цветове и отново с клечка да се разнесе и нашарят сладките.
Прекрасни сладки! Вдъхновиха ме и изпробвах рецептата за меденките, получиха се много добре. Тъй като използвах купен оцветен фондан,който е неоправдано скъп, сега имам желание да купя по-голямо количество бял който да оцветя сама в различни цветове. В търговската мрежа в момента намирам само сухи, прахообразни бои на Dr. Oetker. Вие с такива ли сте получили толкова хубави цветове? Моля да ме насочите към подходящи бои, за постигане на хубави, ярки цветове като вашите. Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Ивета :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за милите думи!
Боичките са на доктор Йоткер, тези вдясно - http://s012.radikal.ru/i319/1012/b3/857867eb3fd6.jpg
С тях съм оцветявала фондана за меденките. Продават ги в Метро, виждала съм и в Кауфланд, но най-сигурно е в Метро - там винаги има от тях. На реда на прахообразните кремчетата и нишестета, подправките, кувертюрите, бадемовия марципан, там стоят и боичките. Около 3-4 лв е опаковка с четири цвята - жълто, синьо, зелено и червено. Като се оцветява фондана с червеното се получава по-скоро розов цвят, а с останалите боички се получават цветовете показани на снимките :)