вторник, 4 март 2014 г.

Торта Гараш



Показвала съм рецепта за тази торта в блога преди време Сладко изкушение, но днес реших да я удостоя със самостоятелна публикация, тъй като това е любимата ми торта.
Рецептата за Гараш торта взех от gaby_s, от форума Гответе с мен.
Рецептата е на известната Добрина Венкова.

Увеличих количеството шоколадов крем за тази торта, а от посочените съставки изпекох 4 по-дебели блата.
Между блатовете върху крема добавих начупени орехови ядки и стафиди. В оригиналната рецепта ги няма, така че може да се пропуснат.


Рецептата:
Продукти за блатовете:
* 10 белтъка
* 300 г. захар
* 400 г. смлени орехи

Продукти за крема:
* 300 г. краве масло
* 200 г. разтопен шоколад
* 6 жълтъка
* 100 г. захар
* 100 мл вода
* 1 прахче ванилия

Разбиваме белтъците на сняг като прибавяме на малки части захарта. Разбиваме до получаване на гъста смес, която като обърнем купата с дъното нагоре, не трябва да се стича. Смлените орехи прибавяме на части, като разбъркваме с дървена лъжица в една посока. Разделяме сместа на 5 равни части, за 5 блата, които изпичаме поотделно в тортена форма, застлана с хартия за печене и намазана с мазнина (олио). Печем в предварително загрята фурна на 180-190 градуса и проверяваме с клечка забодена в средата дали са готови.
Изваждаме и охлаждаме на решетка.
За да приготвим крема, сваряваме захарта на сироп с водата и шоколада, като бъркаме непрекъснато. Докато сиропът е още топъл, прибавяме жълтъците. Разбъркваме добре и оставяме да изстине. Разбиваме маслото и прибавяме по малко от изстиналата шоколадова смес, в която сме сложили и ванилия. Всичко разбъркваме до пълно хомогенизиране. Слепваме внимателно блатовете с крем. Намазваме тортата отгоре и отстрани със същия крем. Украсяваме по желание.
В случая за повече крем използвах общо: 
* 375 г краве масло
* 250 г тъмен шоколад
* 100 г млечен шоколад със стафиди
* 7 жълтъка
* 100 г захар
* 100 мл вода
* 1 прахче ванилия
Блатовете направих с посоченото количество съставки, но изпекох 4 блата в тортена форма с диаметър 26 см.
Между блатовете, върху крема, добавих орехови ядки и стафиди.







6 коментара:

  1. Нey would yoս mind letting me know which webhoѕt you'гe working with?
    I've loaded your blog in 3 completelʏ different browsers and I must say this blog
    loads a loot faster then most. Can you recoommend ɑ good hosting ρrovideг at a fair price?

    Thanks, I appreciate it!

    my weeb blog - how to learn Spanish quickly for work

    ОтговорИзтриване
  2. Прелестна е, фантастична, невероятна, изкушаваща, не мога да я опиша, захласнах се! Честити празници, мила, бъдете здрави и щастливи!

    ОтговорИзтриване
  3. Това е най-внушителната торта Гараш,който съм виждала,Даре,направо е грандиозна!Поздрави и честит да е рожденика!

    ОтговорИзтриване
  4. Տooon after trawling thrtough a lot off useless pɑges andd posts I discovered yoսr fantastic web рage.
    Definitely a stimulаting change to revijew a write up that is helpful, applicable and very enlightening.


    My web-site ... 30ml E liquid

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна торта, Дари -
    много хубава рецепта, чудесно изпълнение и страхотни снимки.
    Чудесна е новата ти серия с рецепти;
    моите поздравления и честит празник!

    ОтговорИзтриване