вторник, 19 август 2014 г.

Плодов маслен сладкиш


За тестото:
* 1 яйце
* 100 г меко краве масло
* 100 г захар
* 220 г брашно
* 1 ванилия (ползвах 1/2 ампула течна ванилия на Dr. Oetker)
* 1 ч.л. бакпулвер на Dr. Oetker
* щипка сол



Всички продукти се смесват и се замесва тесто. Увива се в свежо фолио и се оставя в хладилник да се стегне за 1 час.
Форма с диаметър 26 см се покрива с хартия за печене. 2/3 от тестото се разточва на кръг и се покрива дъното на тавичката. Останалото тесто се разточва на лентички ( не е нужно да са в правилна форма) и се покриват стените на формата до средата.



За пълнеж: 2 круши, около 100 г къпини, 10 малки целогодишни ягодки, сладко от нектарини (едно малко бурканче със сладко, моето е направено с гелфикс класик на Dr. Oetker ), 1/2 ампула течна ванилия на Dr. Oetker , 5-6 листенца прясна мента, 50 г захар (може и без нея, при наличие на сладко, но все пак добавих).
Върху тестото се разпределя сладкото от нектарини. Крушите се нарязват на кубчета, смесват се със захарта, ментата и ванилията. Добавят се и къпините. Сместа се разпределя върху сладкото. Краищата на тестото се прегъват навътре, за да се получи формата показана на снимката.
Сладкишът се пече на 180 градуса около 30 мин. При нужда се покрива с лист алуминиево фолио, за да не прегори.
Сервира се охладен, поръсен с пудра захар.



6 коментара:

  1. Много апетитен сладкиш, Даре :)
    Нареждам се за парченце :)

    ОтговорИзтриване
  2. Блаженно бих си похапнала....Много омичам такива богати плодови сладкишчета,а твоето се е получило на 1000%,Коконче!
    Да нагушкаш котето:))))

    ОтговорИзтриване
  3. Дари, след като ме накара да се заглеждам по всяка тревка, дето минавам из прашните софийски улици(за жалост безрузултатно - не открих ни една)сега предложението ти е по-достъпно, и страшно изкушаващо с тези вкусове.

    ОтговорИзтриване
  4. Свежо и много пъстро -със сигурност и вкусно....

    ОтговорИзтриване
  5. Вкусно, цветно и уханно!
    Чудесен летен сладкиш Даре!

    ОтговорИзтриване
  6. Не знам някой да може да устои на тази прелест,аз лично-твърдо НЕ!Прекрасен и дяволски любим вкус!Даре,имаш си компания за снимките и не само :) .

    ОтговорИзтриване