В неделя обикновено си отпускам повече време в кухнята и правя почти винаги някаква закуска с тесто. Да, но тази седмица не се спрях цяла седмица на тема тесто. И все пак - бях попаднала на тази рецепта http://blog.giallozafferano.it/valeriaciccotti/focaccia-veloce-in-padella/ - Focaccia veloce in padella con prosciutto cotto e stracchino или както казва Пепи - Пърленки :)
Та, въпросната фокача с шунка и кашкавал, която направих е със същото тесто за пица на Пепи, което съвсем скоро изпробвах и направих страхотни пици.
Само количествата съставки малко се разминават, а ето и рецептата:
Фокача с шунка и кашкавал на тиган
Първо да отбележа, че за фокачата ползвах половината тесто от посочената доза в рецептата, която ще публикувам. Стори ми се много като количество, затова направих фокачата само с половин доза тесто.
А цялата доза е:
За тестото:
* 120 мл вода
* 150 мл прясно мляко
* 15 г прясна мая
* 1 ч.л. сол
* 4 с.л. зехтин или олио
* 500 г брашно ( +1-2 с.л. за разточване)
За пълнеж:
* 120-130 г кашкавал
* 120-130 г шунка ( направих с пушена шунка на Кен)
* краве масло за намазване на тигана - около 30-40 г
* Тестото може да омесите в хлебопекарната на програма тесто и да оставите да втаса в нея.
* Ако нямате хлебопекарна, смесвате водата и прясното мляко, леко затоплени. Добавяте маята и 2-3 с.л. от брашното, разбърквате и оставяте да втаса на топло.
* Отделно пресявате брашното в купа или тава, правите кладенче в средата, добавяте солта, олиото и втасалата мая и замесвате тесто. Оставяте покрито с кърпа да втаса и да удвои обема си.
* Намаслявате тиган с диаметър 24-26 см.с краве масло. Разделяте тестото на две части и разточвате на два кръга. Единия кръг слагате в тигана, така че да покрие и стените.
* Подреждате пълнеж от нарязана шунка и кашкавал и затваряте отгоре фокачата с другия кръг тесто. Събирате и притискате краищата, да се затвори добре фокачата.
* Печете на слаб котлон, по 8-10 мин от всяка страна. (Пекох на 3-та степен на котлона, на обикновена печка) Фокачата най-лесно се обръща с помощта на друга голяма чиния или капак, но аз я обърнах направо с решетъчна лъжица и малко се прокъса, но това не е проблем.
Споменах че съм ползвала само половината количество тесто, а това го реших в момента, в който сложих в тигана първия лист разточено тесто и установих, че с тестото, което е прилепнало по стените на тигана (ползвах по-дълбок тиган) мога да покрия фокачата. Разтеглих с намаслени ръце тестото, както си е с пълнежа в тигана и успях да покрия отгоре фокачата.
А от другото тесто, което ми остана, направих едни много вкусни стромболи по идея на Гуинет.
Как се правят, може да видите в нейния прекрасен блог тук: Стромболи
Моите Стромболи са с пълнеж от шунка, кашкавал, домат и зелена чушка и подправени с черен пипер и къри.
Добре, че си направила фокачата само с половината тесто :)
ОтговорИзтриванеЧудесна е, Даре!
Както и стромболито!
Майсторка си :)
Ау, страхотна е!!! Зашеметяващи снимки! Поздрави!
ОтговорИзтриванеПриказно и ароматно е при теб(както винаги:)),Коконче!Прекрасна да е настъпващат,нова седмица!
ОтговорИзтриванеОх, Даре..то твоето не се търпи :) Аз като залепна за блога и не ставам час. Прекрасни рецепти, а тази фокача направо ми напълни очите. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеДаре, страхотна фокача..апетитна, ароматна, златна!
ОтговорИзтриванемммм,такава дяволийка на тиган не съм правила много отдавна,супер апетитна фокача,Дари!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, мили момичета :*
ОтговорИзтриванеВъпрос:какво ще стане ако заедно с кашкавала и шунката намажем с маскарпоне и топено сирене тестото?
ОтговорИзтриванеПросто предполагам - възможно е да остане вътре "мокро" тестото. С топено сирене само - предполагам няма проблем.
ОтговорИзтриване