петък, 13 март 2015 г.

Тексас кейк/Texas sheet cake



Тези дни съвсем случайно попаднах на снимка на тази торта във фейсбук. Заинтригува ме най-вече, защото видимо е шоколадова ;) и веднага потърсих в интернет рецепта.
Оказа се популярна торта, за която не бях чувала... лесна за изпълнение, с достъпни продукти и много вкусна.

Вкусът на блата е почти идентичен с вкуса на блата на Най-вкусната шоколадова торта , която неведнъж съм приготвяла и ми е много любима.
След като опитах готовия кейк се сетих, че съм яла подобен сладкиш, но постен, без яйца, по рецепта на Диани - с подобна заливка - Постни шоколадови квадрати

Срещнах най-различни рецепти и вариации на Texas sheet cake. В някои от тях се използваше кафе + какао, в други маслото беше заменено с олио, в следващите няколко рецепти едни използваха прясно мляко за блата, други мътеница, трети айрян, сметана, но съм сигурна, че който и продукт да се използва, тортата пак ще се получи вкусна.
За заливка на тортата някои използваха шоколад, други заливка от какао, масло, захар и прясно мляко, а трети заливаха тортата с ганаш от разтопен шоколад и сметана. Ето няколко рецепти:
- Texas sheet cake
- И тук
- И видео

Чудех се коя точно да направя, затова интерпретирах по нещо от всички.

Тексас кейк



За блата:
* 240 г брашно
* 300 г захар
* щипка сол
* 125 г краве масло
* 30 г какао
* 200 мл вода
* 100 мл прясно мляко
* 1 ч.л. сода бикарбонат
* 2 яйца
* 1 ванилена захар



Фурната се загрява на 190-200 градуса.
В купа се смесват брашното, захарта, щипка сол и сместа се разбърква.
В съд на котлона се слагат водата, кравето масло и какаото и се бърка до получаване на хомогенна смес.
Горещата шоколадова смес се добавя към сухите съставки и се разбърква с лъжица.
Содата се добавя в прясното мляко, разбърква се и заедно с яйцата и ванилията се добавят към останалата смес.  Разбърква се хубаво с лъжица до получаване на хомогенна смес.

В намаслена и покрита с хартия за печене квадратна или правоъгълна тава се излива сместа, изравнява се и се слага в сгорещената фурна. (Ползвах по-малка квадратна тава, за да направя по-висок сладкиша) Пече се 20 мин. (проверих с клечка забодена в центъра на сладкиша дали е изпечен)
Докато сладкишът е във фурната се приготвя заливката, защото след като сладкишът се извади от фурната, още докато е горещ се залива с горещата шоколадова заливка.

За нея са нужни:
* 125 г краве масло
* 30 г натурално какао
* 6 с.л. прясно мляко
* 1 ванилия
* 150 г пудра захар и добавих 100 г тъмен шоколад с 50% какао в сместа.

* Може да пропуснете шоколада и да добавите двойно количество пудра захар. В повечето рецепти е описано в заливката 2 ч.ч. пудра захар, но като фен на тъмния шоколад реших да заменя част от захарта, а и прецених кравето масло малко на око, защото не беше описан точен грамаж.



Всички продукти се смесват в съд и загряват на котлона при непрекъснато разбъркване до получаване на еднородна смес.
Изважда се сладкишът от фурната и веднага се полива с шоколадовата заливка.

Отгоре се поръсва с начупени орехови ядки ( около 50 грама) и се оставя да се охлади за поне 2 часа преди консумация.



Лично на мен много ми хареса този кейк. На вкус е като шоколадово брауни. Сочен, ароматен... много лесен за приготвяне (отне ми около 30-40 минути да приготвя сладкиша).






12 коментара:

  1. Любимите ми сладкиши, Даре!
    Чудесен е!

    ОтговорИзтриване
  2. ЧУДЕСНИ РЕЦЕПТИ ПРЕДЛАГАТЕ,БЛАГОАРЯ!
    САМО НЕ МОЖАХ ДА СИ СЛОЖА СНИМКАТА,НЕ ПРИЕМА ФАЙЛОВЕ,НЕ ЗНАМ ЗАЩО1 ХУБАВ ДЕН1

    ОтговорИзтриване
  3. Дари Колева, благодаря :)
    А къде се опитахте да качите снимката?
    Може да я качите в някоя галерия, или във фейсбук с публичен достъп и да споделите линк към снимката тук.

    ОтговорИзтриване
  4. Даре, много вкусно звучи, наскоро правих нещо подобно!

    ОтговорИзтриване
  5. Шоколадов разкош! Изобщо не искам да му знам историята, просто искам да го изям, страхотен е :)
    Поздрави, Дари!

    ОтговорИзтриване
  6. М дааа,както вече казах,премрежва ми се погледа от неистови мераци да се пресегна за парченце сочна шоколадова прелест!Идеален е,Даре и много красиви снимки!Приятна и отпочиваща неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Звучи и изглежда много вкусно но искам да попитам когато блата е готов не го ли сиропиш с нещо за да не остава толкова сух?

    ОтговорИзтриване
  8. Супер е...надървих яко шпагата

    ОтговорИзтриване
  9. Dimitrina, блатът не остава сух, вижда се и на снимката, че е влажен.
    Като се извади от фурната, още докато е горещ се залива с горещата шоколадова заливка, тя се пропива в блата и сладкишът става влажен :)

    Анонимен, разсмя ме :D

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесен сладкиш!Благодаря,Коконче!

    ОтговорИзтриване