Както и да е - вкусотия си е, затова и споделям.
Рецептата е тази:
Намалих продуктите до:
За тестото:
* 2 цели яйца + 1 жълтък (L размер)
* 60 г масло (на стайна температура)
* 100 г захар
* 100 мл прясно мляко, леко затоплено
* щипка сол
* 18 г прясна мая
* 2 ванилии
* 400 г брашно (+1-2 с.л. при нужда)
За пълнеж:
* дулсе де лече (добавях по 2 пълни ч.л. на фитил)
* 50 г тъмен шоколад нарязан на ситно
За намазване на козунака:
* разбит белтък
* захар за поръсване
Може да замесите козунака в хлебопекарната, като сложите продуктите за тестото в описания ред.
Ако нямате хлебопекарна: брашното се пресява в купа, прави се кладенче в средата.
В купичка затопляте съвсем леко млякото, добавяте маята, 1 с.л. захар и 1-2 с.л. брашно. Разбърквате и оставяте да втаса.
Втасалата мая изсипвате в кладенчето с брашното. Добавяте яйцата, размекнатото масло, захарта, щипка сол, ванилията и замесвате меко тесто. Оставяте го в купата намазано с малко олио и покрито с кърпа, да втаса и удвои обема си.
Втасалия козунак намазвате с разбит белтък, поръсвате със захар и слагате във фурната.
Включвате на 160-170 градуса и печете около 40-45 мин (поне на мен толкова време ми отне). Покрийте козунака с лист алуминиево фолио, без да притискате, за да не изгори.
Проверявайте с клечка забодена в средата, дали е добре изпечен и ако е готов, извадете да се охлади.
След като се извади от фурната не се покрива с нищо. Като се охлади леко, се изважда от формата.
Дулсе де лече може да си купите от магазини Берьозка.
Източник: all.bg
Аз си направих дулсе де лече от подсладено кондензирано мляко на Pilos, което си купих от Lidl. Млякото е с 9% масленост. Както е затворена консервата се слага в тенджера с вода на котлона. Водата трябва да покрива консервата 1-2 пръста поне. Млякото се вари в продължение на 2-2,5 часа на умерен огън. Аз варих на 5-та степен от 6 степени на котлона. Може да сложите някаква кърпа на дъното в тенджерата, защото доста трака и подскача консервата. След като отмине времето, консервата се оставя във водата, докато се охлади. Изважда се, оставя се напълно да се охлади и се слага в хладилника.
Хубаво е дулсе де лече да се направи ден по-рано от деня, за който искате да ползвате в десерти, за да може добре да се охлади.
Е, отхапвам си!
ОтговорИзтриванеМного изкусително ми действат тези козунаци винаги!
Чудесна идея за млякото и шоколада!
Прегъдка, Даре!
Чудесно изглежда, Даре! Не знам дали е препечен, но така ме изкуши и толкова ми стана любопитно какъв е вкусът му, че ще трябва да опитам, няма друг вариант!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Даре, толкова апетитно ми звучи това козуначе!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и слънчев Великден!
Дари, чудесно изглежда, да не се заканвам, че доста рецепти набелязах и за тази година, но ми се иска да опитам и твоя!
ОтговорИзтриванеЕх, страхотно изглеждат тези козунаци. Малко повече сладост има в дулчето, но на вкус определено трябва да се пробва.
ОтговорИзтриванеЕх, колко апететно изглежда. Много обичам дулсе де лече и шоколад, и козунак... Сигурна съм, че вкуса ще бъде невероятен!
ОтговорИзтриванеДаре, направо се заоблизвах като си представя комбинацията на лечето и шоколада! Супер идея и изпълнение! Поздравления, мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, момичета :)
ОтговорИзтриванеКозунакът се хареса от всички, много и то. На сладост е чудесен :)
Даре, е и аз нареждам на козуначето. Време му е...
ОтговорИзтриванеОх, не се издържа направо :) такива разпукани козуначета най обичам :)
ОтговорИзтриванеДари,честит Великден!Здраве,мир,любов и светлина да ви донесе!
ОтговорИзтриванеСтрахотни козунаци направи тази година,а с тази лънка ще си го оставя за старт за следващата,много ми харесва!
Тази година на почти всички са се разкъсали плетките.При мен беше абсолютно същото положението-разду се,някои фитили започнаха да се разкъсват още при втасването,а не ми беше повече маята от обичайното,препече ми се и на мен много,въпреки,че покрих почти още бял,не знам защо стана така тази година,брашната май са много лоши и пълни с подобрители,на това го отдавам.Още при замесването не ми харесваше как се къса покрай бъркалките.Станаха конци,ама плетката пак се развали.
Весел и вкусен Великден!
Дари,честит Великден!Здраве,мир,любов и светлина да ви донесе!
ОтговорИзтриванеСтрахотни козунаци направи тази година,а с тази лънка ще си го оставя за старт за следващата,много ми харесва!
Тази година на почти всички са се разкъсали плетките.При мен беше абсолютно същото положението-разду се,някои фитили започнаха да се разкъсват още при втасването,а не ми беше повече маята от обичайното,препече ми се и на мен много,въпреки,че покрих почти още бял,не знам защо стана така тази година,брашната май са много лоши и пълни с подобрители,на това го отдавам.Още при замесването не ми харесваше как се къса покрай бъркалките.Станаха конци,ама плетката пак се развали.
Весел и вкусен Великден!
Eoc, Батето, Роси, благодаря!
ОтговорИзтриванеХристос Воскресе! :)
Роси, има нещо вярно с тия брашна. Като чета другите, почти при всеки е имало проблем. Здраве да е :) Сигурна съм, че при всички са вкусни козуначетата, макар и без форма.