петък, 13 ноември 2015 г.

Какаови бисквити с шоколад, орехи и карамел



Наближава Коледа и гледам тук-там взеха да се припомнят най-различни сладкиши за празниците, наближава времето, в което ще се изпече и английският коледен кейк, щолените, някои хора си приготвят дори с месец по-рано коледните меденки, слагат в кутии и ако успеят съхраняват за празниците.
Аз обикновено се приготвям 2-3 дни преди празника. Правя всички сладки в един ден, подреждам в кутии и с това се приключва подготовката ми.
Късния следобед обаче реших да приготвя нещо сладичко за тази вечер, но ми се искаше да не е пипкаво, да става бързо и да може да се яде веднага, без да се налага да отлежава.
Сетих се за какаовите кифлички на Дими, които може да видите в прекрасния ѝ блог - Тайната на нашата вечеря. Кифличките правя почти всяка Коледа. Много вкусни и лесни за направа, а в последно време оформям като бисквитки, които декорирам.
Днес направих именно бисквитки, които гарнирах със сварено кондензирано подсладено мляко, орехи и шоколад. За вкуса няма да ви разказвам, четете съставките и си представете :)


За 15 броя бисквитки
* 125 г брашно
* 65 г пудра захар
* 65 г масло
* 35 г какао
* 1 яйце
* 1 ванилия
* щипка сол

* 4-5 с.л. с връх сварено кондензирано мляко

* 60 г тъмен шоколад
* 80 мл сладкарска сметана (за разбиване)

* 50 г нарязани на ситно орехови ядки


Брашното се пресява със захарта, какаото и солта. Разбъркват се добре. Добавя се нарязаното на малки парчета масло, яйце и ванилия. Омесва се гладко тесто, което се оформя на руло. Обвива се със свежо фолио и оставя за час-два в хладилник (аз го сложих за 30 мин в камерата). После от него се режат равномерни шайби (всяка от по 10 г.), подреждат се в тава за печене, покрита с хартия за печене. Пекат се на средна скара, 180°C до леко потъмняване.  Изваждат се и се оставят да се охладят върху решетка.


Шоколадът се разтопява на водна баня, заедно със сметаната, до получаване на хомогенна смес. Сместа се оставя да се охлади на стайна температура, докато се сгъсти, но все още не е твърда и може да се намазва.


Върху всяка бисквитка се намазва от свареното кондензирано мляко, поръсва се с малко орехови ядки, добавя се по чаена лъжичка шоколад и отново се поръсва с орехови ядки.




Много вкусни бисквитки. Предполагам може да отлежават без проблем в хладилника, поне седмица.




8 коментара:

  1. Merhabalar, çok leziz ve çok iştah açıcı görünüyor. Çok beğendim. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılarımla

    ОтговорИзтриване
  2. "Предполагам може да отлежават без проблем в хладилника, поне седмица."
    У дома този разкош няма да отлежи и ден! Страхотно изглеждат, а комбинацията от дулсе и щоколад за мен е нирвана :) Задължително ще се приготвят :)

    ОтговорИзтриване
  3. Че кой ще ги чака седмица!!!Ще изчезнат на секундата...

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, не мога да гледам това...има ли още нещо любимо в тях, дето да си сложила...чу-дес-ни!

    ОтговорИзтриване
  5. Изглеждат страшно апетитни,а дали остават хрупкави слвд изпичане?

    ОтговорИзтриване
  6. Не можах да разбера въпроса, честно казано, но принципно това е маслено тесто и от него се получават бисквити, не меки сладки. В зависимост от дебелината, разрязани по-дебели или по-тънки, пак са ронливи като бисквита. :)

    ОтговорИзтриване