събота, 11 ноември 2017 г.

Комбинирани вити баници



Вити банички с два пълнежа. От сирене и яйце, и от лютеница с кисели краставици и кашкавал.
Много пухкави и вкусни закуски.

Рецепта за 4 баници:
* 100 мл прясно мляко
* 100 мл вода
* 15 г прясна мая
* 1 с.л. захар
* 1 ч.л. сол
* 1 яйце
* 30 мл олио
* 450 г брашно

Пълнеж /продуктите, които сложих, са на око
* 3-4 средно големи кисели краставички
* 4 с.л. лютеница
* около 60-70 г кашкавал

* 100 г козе сирене
* 1 яйце

За намазване:
* 10 г краве масло
* сусам за поръсване


Продуктите за тестото може да се сложат в хлебопекарната и да се омеси и втаса в нея.

* Маята се разтваря във водата с добавени щипка захар, сол и 2 с.л. брашно. Разбърква се и се оставя да се надигне.
* Останалото брашно се изсипва в купа, прави се кладенче в средата, добавят се втасалата мая, яйцето, олиото, останалата сол и захар и се замесва тесто. Оставя се покрито с кърпа или фолио да втаса в купата.

* Сиренето се натрошава и се смесва с яйцето.
* Кашкавалът и краставиците се нарязват на лентички.


Втасалото тесто се разделя на четири части. Всяка част се разточва на правоъгълник. В единия край се добавя на дължина от натрошеното сирене, а в другия се намазва с лютеница и се добавят краставички и кашкавал. Навива се паралелно и от двете страни на руло, докато се срещнат двете рула. След това се завива на охлюв, като краищата се притискат, да не се разтвори при печене.
Баничките се подреждат в покрита с хартия тава за печене. Намазват се с разтопено краве масло, поръсват се със сусам и се оставят да втасат на топло.
Слагат се в студена фурна, включва се на 200 градуса с долно нагряване + вентилатор, на средна скара и се пекат 10 минути, след което се намалява температурата на 180 градуса и се пекат още 20 минути.
Или в предварително загрята фурна на 180 градуса, на едно ниво над долното, в продължение на 30 минути.



Няма коментари:

Публикуване на коментар