петък, 8 декември 2017 г.

Кексчета с царевично и оризово брашно



За 8 кексчета:

* 1 яйце
* 200 г кисело мляко (4,5%)
* 1 ч.л. сода
* 30 мл зехтин/ олио или масло
* 100 г краве сирене натрошено
* 60 г царевично брашно
* 60 г оризово брашно


Содата се добавя към киселото мляко и се разбърква. В купа се смесват киселото мляко със содата, яйцето, мазнината и натрошеното сирене. Сместа се разбърква с лъжица. Добавят се и двата вида брашно, разбърква се с лъжица и сместа се разпределя поравно в 8 силиконови формички за кексчета или в тавичка за кексчета и мъфини, като ако се пекат в тавичка е добре всяка формичка да се намаже с мазнина. Може и съвсем леко да се поръси с царевично брашно.
Сместа е малко по-рядка. Това да не ви притеснява. Така кексчетата стават по-въздушни и не са сбити.

Пекат се в загрята на 180-190 градуса фурна, на средна скара, за 15-17 минути, като се проверява с клечка дали са изпечени.
Може да се изпекат и на 200 градуса, на средна скара, с включено само долно нагряване + вентилатор.



Няма коментари:

Публикуване на коментар