Идеята като цяло видях тук: https://www.youtube.com/watch?v=pVRd5Vjb-R4, но моите хапки направих по различен начин и може да се каже, че нямат много общо, тъй като част от продуктите ми липсваха, а исках да използвам и безглутеново брашно за панировката.
Не са хрупкави, не са кафяви, но пак са вкусни.
За марината на месото:
* 700 г пилешко месо/филе нарязано на хапки
* 2 скилидки чесън /настъргани/
* 1/2 ч.л. настърган джинджифил
* 100 мл бяло вино
* 1 ч.л. сол
* 1 ч.л. черен пипер
За панировка
* 1 ч.ч. оризово брашно /или бяло пшенично брашно/
* 2 скилидки чесън /настъргани/
* 1 малка глава лук /настъргана/
* 2 с.л. равни царевично нишесте
* 2 с.л. захар
* 1 с.л. градинско къри/може и без него/
За соса:
* 1/3 чаша ябълков оцет /или половин доза ябълков оцет смесена с половин доза бяло вино, или вместо бяло вино сок от консерва ананас/
* 4 с.л. соев сос
* 1 с.л. кетчуп
* 1 с.л. настърган джинджифил
* 5 с.л. захар
* щипка черен пипер
* 1 с.л. царевично нишесте
* 30 мл студена вода
* олио за пържене
* белен сусам за поръсване
Месото и продуктите за маринатата се смесват в купа, разбъркват се и се оставят да престоят 2 часа.
Продуктите за панировката се смесват в купа и се разбъркват. Месото с маринатата, без да се отцежда се изсипва при сухите съставки и се разбърква. Добавя се около 50 мл вода, за да стане лепкава смес и отново се разбърква. Не трябва да е суха сместа, а по-скоро мокра.
Хапките се пържат в широк съд с повече мазнина. /Не потъмняват много, вероятно заради оризовото брашно. В клипа е показано двойно пържене и пробвах, но с тази панировка с оризово брашно си останаха по-бели хапки./
Изваждат се върху решетка или тавичка покрита с кухненска хартия, да поеме мазнината.
За соса:
В тиган или малка тенджерка се смесват оцетът, соевият сос, кетчупът, джинджифилът, черният пипер и захарта и сместа се слага на котлона, да кипне.
Нишестето се разтваря във водата, разбърква се и се сипва при останалия сос, като се разбърква, докато се сгъсти.
Хапките се преместват в дълбока купа, заливат се със соса, поръсват се със сусам и се разбъркват.
Дори да са станали малко по-сухи или твърди при пържене, то от соса омекват и са много вкусни.
Първоначално сосът има по-интензивен мирис на оцет и на вкус е по-кисел, но в съчетание с месото е много вкусен. Правя сосът предимно с домашен ябълков оцет, но съм опитвала и с купен оцет, който е доста по-силен и кисел. Затова ако се прави с купен оцет, опция е да се сложи половин доза оцет и половин доза бяло вино, или ако имате сок от консерва ананас. В краен случай и вода става. Ако се слага сок ананас, то може да се намали малко захарта, за да не стане твърде сладък сосът.
Пиршество:)
ОтговорИзтриване