Малко пипкава рецепта, но пък за разнообразяване на менюто е екстра. А и прилично количество излиза като порции.
* 3 малки свински джолана
* около 50 г краве масло
* сол
* 1 ч.л. червен пипер
* 1 ч.л. черен пипер
* 5-6 с.л. соев сос
* 3 големи моркова
* 4-5 стръка зелен лук
* 1 пащърнак
* 3-4 с.л. зехтин
* щипка мащерка
* сол
* черен пипер на вкус
* 1 кг картофи
* 30 г краве масло
* 100 мл прясно мляко
* щипка мащерка
* сол
* черен пипер
* 150 г кашкавал
Джоланите се слагат в тава за печене, намазват се с масло, поръсват се с подправките, добавя се малка чаша вода, около 150 мл, покриват се с фолио и се пекат в загрята на 200 градуса фурна около 2 часа.
Изваждат се, оставят се да се охладят и се обезкостяват, а месото се накъсва.
Мазнината се запазва.
Картофите се обелват, нарязват на кубчета и се сваряват. Отцежда се водата, като се оставя малка част от нея, около 100 мл.
Загрява се прясното мляко, добавя се към картофите с водата. Добавят се маслото и подправките и се пасират с преса за картофи.
Морковите, лукът и пащърнакът се нарязват на кръгчета, задушават се в зехтин до омекване, за няколко минути. Добавя се част от мазнината и подправки на вкус.
На дъното на тава за печене се разпределя картофената смес и се изравнява. Върху нея се разпределя накъсания на хапки джолан, а най-отгоре задушените зеленчуци. Поръсва се с настърган кашкавал и се запича за около 30 минути във фурната.
Ако искате да извадите равномерна порция от ястието, то трябва да изчакате да се поизстине.
Така, след порция зелен фасул, пържен сафрид и вишнев сладкиш мога вече спокойно да продължа с разглеждането:)
ОтговорИзтриванеТова ястие си заслужава труда, богат вкус!