вторник, 12 юни 2018 г.

Dinaldalem/ Свински дроб с нахут, чушки и джинджифил



Малко отклонение към кухнята на Филипините. Запознах се с ястието в този сайт: dinaldalem/ Побългарих рецептата, заради липсата на някои продукти, но като цяло смятам, че разликата не е голяма, а това което се получи като вкус, напълно ме удовлетвори. Обичаме свински дроб и това е още една идея за разнообразяване на менюто.

Пропорциите на продуктите малко промених, а ето какво точно сложих:


За 3 порции:

* 3-4 с.л. зехтин
* бучка масло (около 20 г)
* 1 глава лук (червен ако имате)
* 4-5 скилидки чесън
* лъжичка стрита люта чушка
* 1/4 ч.ч соев сос
* 2 ч.л. захар
* малко коренче джинджифил (ориентировъчно 3х3 см) или 1/2 лъжичка сух джинджифил
* 1/2 чаша домашен ябълков оцет (100 мл)
* 3 дафинови листа

* 500 г свински гърди без кост (в случая използвах свинска плешка)
* 250-300 г нахут от консерва- обелен (или предварително сварен и обелен)

* 350-400 г свински дроб
* 30-40 мл ябълков оцет
* 1 голяма червена чушка/пиперка
* сол на вкус (сложих 1 и 1/2 ч.л.)
* пипер на вкус (ако имате микс, още по-добре)


Описала съм продуктите по ред на добавяне в рецептата, но първо нарежете дроба на тънки филийки (хапки), не по-дебели от 1 см. и накиснете в 30-40 мл ябълков оцет за около 30 минути. Изплакнете и отцедете.
Месото нарежете отново на тънки филийки.
Подгответе всички останали продукти. Нарежете в купичка лук на ситно, джинджифил, чесън. В друга купа нарежете червената чушка на ивици.
Отцедете сварения нахут и почистете от люспите. Става бързо, ако е накиснат в студена вода.
Измерете и подгответе всички подправки.


В уок тиган загрейте зехтин с масло, запържете лука, чесъна и джинджифила, докато омекнат. /Ако ще добавяте сух джинджифил, оставете го за после, когато добавите месото/.
Към задушените зеленчуци добавете свинското месо и запържете до леко златисто. Добавете след това оцета, лютата чушка, соевия сос, захарта и дафиновите листа, а на финала нахута и оставете ястието да къкри около 20 минути. Течността ще се изпари и ястието ще се сгъсти. На финала добавете тънко нарязания свински дроб и чушките, разбъркайте. Ако е много сухо добавете 30-40 мл вода или бульон + 1-2 с.л. зехтин (по рецепта е упоменат рибен сос, но аз използвах вода), гответе още 5-6 минути, като периодично разбърквате до готовност на дроба. Ако е фино нарязан ще се сготви бързо.
Накрая махнете от огъня, подправете със сол и пипер и разбъркайте.
Сервирайте топло.
Лично на мен много ми допадна на вкус, надявам се и на тези, които ще го опитат.
Да се има предвид, че е доста пикантно и носи на хлебче и много студена бира :)





Няма коментари:

Публикуване на коментар