сряда, 17 октомври 2018 г.

Патладжан кебап без месо



За 2 порции:
3 патладжана
1 кг домати
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
4-5 с.л. зехтин
1-2 стръка босилек (или няколко листа босилек)
500 мл зеленчуков бульон
1 ч.л. червен пипер, черен пипер и сол на вкус
100 г добре узряло козе сирене
200 г гъсто кисело мляко (4,5 % масленост)
Магданоз


Патладжанът се почиства от дръжките, нарязва се на кубчета, посолява се и се оставя да се отцеди.
Доматите се бланшират в гореща вода за минута, изваждат се в купа със студена вода с лед, веднага да се охладят и след това се обелват и нарязват на кубчета.
В дълбок тиган се загрява зехтинът и се задушават нарязаните на ситно лук и чесън, за 1-2 минути. Добавят се кубчетата патладжан и се запържва до златисто. Ако е много сухо, се добавят още лъжица, две зехтин.
След като се запържи патладжанът се добавят доматите, 1 ч.л. равна червен пипер, нарязан на ситно босилек, сол и черен пипер на вкус, долива се бульонът и ястието се оставя на средна температура, докато изври водата и остане само на гъст сос.

Ястието се сервира горещо, по желание поръсено с натрошено сирене и лъжица кисело мляко поръсено с магданоз.



Няма коментари:

Публикуване на коментар