четвъртък, 18 октомври 2018 г.

Гъбена супа



Продължавам серията с една вкусна гъбена супа със сметана.
Много семпла и бързо се приготвя.

За 3 порции:
50 г масло
1 глава лук
2 скилидки чесън
3 равни с.л. оризово брашно
750 мл бульон (зеленчуков, телешки) - ползвах телешки
250 мл млечна неподсладена сметана (30% - ползвах Madeta)
300 г гъби
сол и черен пипер
мащерка

Загрява се маслото с лъжица зехтин и се задушават нарязаните на ситно лук и моркови. Добавят се нарязаните на филийки гъби, запържват се за кратко и се добавят бульона и сметаната. Супата се подправя със сол и пипер и се оставя да ври на тих огън 25-30 минути.
На финала в купичка се добавят 3 с.л. оризово брашно и се долива от течност от горещата супа. Разбърква се, да няма бучици и сместа се сипва в супата. Добавя се лъжичка мащерка, разбърква се и се оставя да ври още 5 минути, леко да се сгъсти.


*Супата с оризово брашно става по-фина и нежна, не е с гъстотата както супите с бяло брашно.
Ако решите да ползвате бяло брашно, може да сложите по-малко количество, ако не искате да е много гъста супата, като каша.


Няма коментари:

Публикуване на коментар