петък, 19 октомври 2018 г.

Бърза бисквитена торта с масло и сладко от ягоди



Това е една по-твърда и суха торта тип сладък салам. Обичам такива сухи бисквитени десерти. Като дете съм си правила десерти като слепвах бисквити със сладко, топвах в захарен сироп и овалвах в орехи. Ставаха страхотни. Но пак имаха влажност, а тази тортичка си е точно като сладък салам. Суха, но вкусна. И се прави изключително бързо, а се стяга за час, два в хладилника.


За мини торта с диаметър 16 см

За тъмния слой:
* 100 г какаови бисквити
* 100 г ягодово сладко

За белия слой:
* 100 г маслени бисквити
* 100 г краве масло
* 100 г бял шоколад
* 1 ванилия
* 2 с.л. ликьор, или бял ром

За намазване на тортата:
* 100 г ягодово сладко
* 60-70 г запечени и смлени на едро орехови ядки

Какаовите бисквити се блиндират, но не фино, а се оставят по едри части. Може да се сложат в торбичка и да се натрошат.
Смесват се с ягодовото сладко и се разбъркват.

Маслените бисквити се подготвят по същия начин.
Маслото се разбива с пудрата захар на крем. Белият шоколад се разтопява на водна баня. В дълбока купа се смесват смлените маслени бисквити с останалите продукти за белия слой. Сместа се разбърква.


В сервизна чиния се поставя ринг. На дъното се разпределя какаовата бисквитена смес и се изравнява. Върху нея се разпределя сместа с маслени бисквити и се изравнява.
Рингът се маха и тортата се намазва с ягодово сладко и се поръсва с леко запечени и смлени на едро орехови ядки.
Оставя се за час, два в хладилника, да се стегне.




Няма коментари:

Публикуване на коментар