неделя, 18 ноември 2018 г.

Свински врат с млечно-майонезен сос и картофи по гръцки



Идеята за тези пържолки видях в един чуждестранен сайт, като там са предложили вариант на средиземноморски пилешки пържоли на грил с млечен сос, с много копър, чесън и лимонов сок - mediterranean-grilled-chicken-dill-greek-yogurt-sauce/
Тъй като по черноморски си обичаме свинското повече, то затова и предложението ми е различно.
Като гарнитура към месото имаше опция за Картофи по гръцки, които явно се харесват от много хора, но не бяха по мой вкус. Мъжът ми обаче много хареса.
Ще споделя рецептите и за двете, но препоръчвам горещо месото. И с пилешко ще стане чудесно :)

* 8 пържоли от свински врат
* 10 скилидки чесън
* 5 с.л. зехтин
* 1/2 ч.л. червен пипер
* 1/2 ч.л. черен пипер
* 1 ч.л. сол
* 1/4 ч.л. кардамон
* щипка индийско орехче

* сокът на 1-2 лимона
* 1 глава червен лук
* магданоз за поръсване

Чесънът се нарязва на ситно, смесва се със зехтина и подправките и се мариноват пържолите. Изпичат се на грил тиган, по 3-4 минути от всяка страна. Подреждат се в тава за печене. Отгоре се нарязва лукът и се добавя останалият сос от маринатата. Покриват се с фолио за печене и се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса за 30 минути.

Сервират се поляти с млечно-майонезен сос с копър.
За него са ви нужни:
* 400 г пълномаслено кисело мляко (4,5% масленост
* 100 г майонеза
* сокът на половин лимон
* 1-2 с.л. зехтин
* 1 връзка ситно нарязан копър
* 1 скилидка чесън нарязана на ситно
* щипка кайенски пипер
* сол на вкус

Продуктите се смесват и разбъркват добре.
Сосът се рзпределя върху месото и се поръсва с магданоз.


А ето и рецептата за картофите по гръцки.

* 4 големи картофа
* 1 ч.л. сол
* 1 ч.л. черен пипер
* 1 ч.л. червен пипер
* 1 ч.л. розмарин
* 4 с.л. зехтин

* 1 и 1/4 ч.ч. пилешки бульон/или зеленчуков
* 8 скилидки чесън
* сокът на 1 лимон

* 1/2 ч.ч. пармезан (сложих по-малко)
* 1/2 връзка магданоз за поръсване

Картофите се обелват, нарязват на четвъртинки и се подреждат в тава. Подправят се със сол, черен и червен пипер, розмарин, зехтин, объркват се хубаво с ръце, да се разнесат подправките.
Добавят се пилешки бульон, лимонов сок и нарязан на ситно чесън.
Покрива се тавата с фолио и картофите се пекат в загрята на 200 градуса фурна за 40 минути.
Изваждат се, маха се фолиото, поръсват се с пармезан и се запичат за още 15 минути.
Сервират се поръсени с магданоз.


1 коментар: