вторник, 23 юли 2019 г.

Сюрмели кебап/ Söğürmeli Kebap



Различни рецепти се срещат за този кебап, с минимални разлики в подправките.
Снощната вечеря беше страхотна :)
Може да видите някои предложения тук: Söğürmeli Kebap и тук: Söğürmeli Kebap и по име да откриете още.
А ето и моето ястие :)

Сюрмели кебап/ Söğürmeli Kebap



* 1 кг патладжан
* 3 червени пиперки/чушки
* 3 зелени пиперки/чушки
* 2-3 скилидки чесън
* 2 супени лъжици зехтин
* 1 с.л. краве масло
* сол
* черен пипер

За кюфтетата:

* 1 кг  смляно телешко месо
* 1 глава лук
* щипка магданоз
* 1 ч.л. черен пипер
* 1 ч.л. сол
* 1 ч.л.лют пипер
* 1/2 ч.л. кимион

Отделно:  2-3 супени лъжица масло

* 3-4 домата Рома, срязани на половина/ може и чери домати/
* 3-4 чушки Сиврия, или люти чушки – по желание


Патладжаните и пиперките се изпичат във фурната, като предварително се набождат с шиш или вилица. Може да ги изпечете на грил тиган, на барбекю. Обелват се. Нарязват се на ситно патладжаните, а чушките на по-едро, като се махат семките и дръжките..
Нарязва се чесънът на ситно.
За кюфтетата:
Нарязва се на ситно лукът. Смесват се всички подправки с каймата и се оформят кюфтета.

В тиган се загрява кравето масло със зехтина. Добавят се нарязаните патладжан, чесън и чушки/пиперки, задушава се сместа за около 5 минути.  Подправя се със сол и черен пипер.
Подрежда се сместа в сервизна чиния.
В друг тиган се изпичат кюфтетата, без да се добавя мазнина. Те ще си пуснат. Готовите кюфтета се подреждат върху сместа с патладжани и чушки.
Около тях се подреждат запечени набързо на грил тиган или тиган с незалепващо покритие домати и чушки. Подправят се със сол.
Накрая се загряват 2-3 с.л. краве масло и се полива с него ястието.
Сервира се веднага.


За ястието направих телешки кюфтета и кюфтета от смляно 50:50 % свинско-телешко месо.
Количествата, които ползвах са повече, защото исках да има повече кюфтета (1,350 кг месо). Затова не съдете по снимките. Зеленчуци сложих по-малко, тъй като вкъщи само аз ям патладжан, но в случая свекърите бяха с нас и всички опитаха по малко и много им хареса.
В сервизната чиния на преден план кюфтетата са с 600 г месо 12 броя. Това просто като ориентир.



10 коментара:

  1. Прекрасна презентация, Даре!
    Обичаме печен патладжан с чушки и със сигурност
    ще ни хареса!

    ОтговорИзтриване
  2. Това ще се прави! Още утре! Млясках, облизвах се, плакнах очи... Дари, за жеста и рецептата: Благодаря 😘😘😘!

    ОтговорИзтриване
  3. Да ви е вкусно, Сонче :)
    Този кебап си го набелязах преди месец и все не можех да се наканя да направя. Когато ме базикна преди дни за кебапите, реших и аз на майтап да се амбицирам и да отчета дейност.
    Благодаря за милите думи.

    ОтговорИзтриване
  4. Чаках поредния, уникално вкусен и красив "коконски " кебап!Тези дни ще го направя с удоволствие.
    denyil

    ОтговорИзтриване
  5. Лелее. Това много ми хареса!

    ОтговорИзтриване
  6. На преден, на заден план - страхотно е!
    Хем месце, хем не е манжда :) хем има любимия и на мен патладжан.

    ОтговорИзтриване
  7. И аз съм голям фен на патладжана и винаги търся нови начини по които да го поднасям у дома, тъй като не е любим на всички, но това изглежда много добре :) А който не иска патладжани, ще яде само кюфтенца ;)

    ОтговорИзтриване