сряда, 20 ноември 2019 г.

Яйла- Турска супа с кисело мляко/ Yogurt Soup (Yayla Çorbası)




* 1/4 чаша ориз
* 1 литър вода
* 1 и 1/2 ч.л. сол
* 400 г кисело мляко
* 2 яйца
* 2 равни с.л. брашно
* 60 г краве масло
* 2 с.л. ситно стрита сушена мента (или джоджен)

Оризът се сварява във водата със солта.
Млякото, яйцата и брашното се разбиват хубаво с бъркалка и се застройва супата.
Връща се на котлона, добавя се гореща вода, около 500-600 мл и след като отново заври супата се маха от котлона.
Загрява се маслото на слаб огън, за 15-20 секунди се запържва в него ментата и се запържва супата.
По желание се поръсва със смлян черен пипер при сервиране.


Източник: yogurt-soup-yayla-orbas.html
И тук: https://www.youtube.com/watch?v=D3e61zCvGfI&list=PLuppoqV_2wUaw2FrNCDOFj-YZ3FHQkCES&index=27&t=0s



3 коментара:

  1. Разбиваш с интересни рецепти, Даре! Поредната вкусотия е това. Честит празник днес! Благословени бъдете!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Кате! Честит празник и на вас :)

    ОтговорИзтриване
  3. Нещо напоследък съм много отвеяна, още онзи ден ден, като видях супата на самотната ти вечеря, дебнех да прочета рецептата тук. Толкова дебнех, че я пропуснах🤨. Това задължително ще се пробва и ще си го изям с кеф сам-сама /поради много постещи вкъщи/. Честит празник, Дари! Здраве, мир и любов в семейството ти! Целувки!

    ОтговорИзтриване