сряда, 1 април 2020 г.

Салата "Цезар" с пилешко филе



В интернет може да намерите изобилие от рецепти за тази популярна салата. От варианти с пилешко, добавени краставички, чери домати, сварени яйца, със зелена или с айсберг салата, до класически вариант от свежа зелена салата с крутони, аншоа, цезър сос и пармезан.

Показвам ви моя вариант на салата "Цезар". Правя и с пилешко месо, и в класически вариант.


За една голяма купа салата:
* 1 салата айсберг
* 500 г пилешко филе
* сол
* черен пипер

* 4 филийки тостерен хляб
* 50-60 г пармезан или грана падано

За соса:
* 1 сварено яйце 3 минути (ползва се само жълтъкът, но и да сложите цялото яйце, няма никакъв проблем/ просто го изгребете с лъжичка)
* 1 рибка аншоа от консерва
* 1 скилидка чесън
* 1/2 ч.л. сол
* 1-2 ч.л. урочестър сос ( с повече е по-добре)
* 1/2 ч.л. меландж пипер (или смлян черен пипер)
* сокът на 1/2 лимон
* 1 ч.л. дижонска горчица
* 100 мл зехтин


За соса: Всички продукти се слагат в съд и се пасират с пасатор.

Филето се овкусява със сол и пипер и се изпича на грил тиган. Нарязва се на хапки.
Може да нарежете предварително месото и да изпечете на хапки.

Филийките хляб се нарязват на кубчета и се изпичат в тава във фурната, покрита с хартия за печене. По желание може да поръсите със зехтин. Може да изпечете и в тиган с няколко капки зехтин. Не препоръчвам да печете на тостера.

В голяма купа се накъсва айсберг салатата, добавят се пилешкото филе на хапки и крутоните, овкусява се салатата със сос и се гарнира с настърган на едро пармезан.


Няма коментари:

Публикуване на коментар