сряда, 1 април 2020 г.

Хляб с картофи и лук



* 200 г сварени и намачкани с преса картофи
* 100 мл прясно мляко
* 100 мл вода
* 15 г мая прясна
* 1 ч.л. сол
* 1 с.л захар
* 20 мл зехтин
* 1/2 глава настърган лук


Около 550 брашно(сложих 450 г и добавях на порции останалото) зависи от картофите, колко ще поеме.
Продуктите сложих в хлебопекарната на програма месене и втасване.
Ако нямате хлебопекарна:
Маята се разтваря в прясното мляко с водата, с добавена захар и 2-3 с.л. брашно. Оставя се на топло да втаса. Останалото брашно се сипва в купа, прави се кладенче в средата, добавят се втасалата мая и останалите продукти и се замесва меко тесто. Покрива се с кърпа или фолио за свежо съхранение и се оставя да удвои обема си.
Втасалото тесто се оформя на хлебче по желание / аз моето без много месене прегънах няколко пъти/, слага се в тава покрита с хартия за печене и се оставя отново да втаса (около 30 минути).  Слага се в студена фурна на средна скара, включва се на функция долно нагряване с вентилатор на 200 градуса и се пече за около 20 минути.

Ако го сложите в предварително загрята фурна, то нека е на 180 градуса и печете на второ ниво отдолу нагоре.



4 коментара:

  1. Чудесен пухкавелко! Особено с тези запечени крайчета на филийката и манджичката, в която да топнеш залчето! Мммм! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Тази филийка ще я сънувам!

    ОтговорИзтриване
  3. Хлебчето изглежда чудно, но аз искам рецепта за манджичката доматена, моля:)

    ОтговорИзтриване
  4. Това е зимна салата от домати от буркан, Веси. Домати, лук, олио/зехтин, магданозче :)

    ОтговорИзтриване