сряда, 24 юни 2020 г.

Хасан Паша кюфте/ Turkish Hasan Pasha Kofte


Рецептата видях при една влогърка, която следя тук: Turkish Hasan Pasha Kofte . Хареса ми визуално сервираното ястие, а и е с любими продукти. Разбира се, получи се доста вкусно :) 

Добавих малко подправки и от мен и разбира се, по български има и свинско месо :) А ето и рецептата:


За каймата:
* 800 г смляно месо (може само телешко, може микс телешко и свинско, става и само със свинско)
* 2 филии сух хляб
* 2 пълни с.л. кисело мляко
* 1 яйце
* 1 с.л. сумак
* 1 глава лук
* 1 ч.л. черен пипер
* 1 ч.л. червен пипер
* 1/2 ч.л. кимион
* 1/2 ч.л. кардамон
* 1/2 ч.л. кориандър
* 1 и 1/2 ч.л. сол (ако ползвате готова кайма, преценете за солта)

За пълнеж:
* 800 г картофи
* 1/2 ч.л. сол
* 50 г краве масло
* 100 мл прясно мляко

За доматения сос:
* 1 консерва белени домати, пасирани и прецедени
* 2 скилидки чесън
* 20 г краве масло
* няколко листенца пресен риган (може и щипка сух риган)


За каймата:
В блендер се смесват хлябът, млякото, яйцето и подправките и се миксира до раздробяване на хляба.
Сместа се добавя към смляното месо и се оформят 10 големи топки от каймата, които след това се притискат в тавичка и им се прави кладенче в средата.
Пекат се в загрята фурна на 200 градуса, на средна скара, за около 30 минути.

За пълнежа:
Картофите се сваряват, отцежда се водата, добавят се кравето масло, млякото и солта и сместа се пюрира до фина маса. Сместа се слага в пош/шприц с широк накрайник. Изважда се тавичката с кюфтетата, във всяко се шприцова от сместа, полива се отгоре с доматения сос и ястието се запича около 20 минути във фурната.

За доматеното пюре:
В прецеденото доматено пюре се добавя разтопено масло, нарязани на ситно скилидки чесън и малко риган.
/Опция е да се загрее маслото, да се запържи чесънът, да се добави лъжица доматена паста и да се разреди с чаша вода. 







2 коментара: