Рецептата е адаптирана от този сайт: 36 boregi, като замених 2 съставки в тестото. За начало реших да опитам с половин доза продукти, тъй като ми се видя голямо количество тестото, за повече хора, затова и при сгъването и подреждането на маслените кори при мен се получи по-различно. Просто нямаше опция с това количество тесто да сгъна на плик корите.
Пак се получиха чудесни бюреци. Посочените продуктите са за половин доза - 18 бюрека
Най-добре е ако сте решили да ги приготвите, да подготвите тестото от предния ден. В деня, в който ще ги печете, на тестото са нужни 3 часа за да се отпусне, след като се извади от фризера.
Тесто за 18 бюрека. Ако решите да направите 36 броя, както е в оригиналната рецепта, удвоете продуктите.
* 100 г каймак (или 100 мл олио)
* 100 г кисело мляко
* 1 яйце и 1 белтък
* 1/2 ч.л. сол
* 1/2 ч.л. захар
* 20 г прясна мая
* 100 мл прясно мляко (или 100 мл вода)
* около 550 г брашно
За намазване на корите:
* 125 г краве масло (на стайна температура)
За плънка:
* 200 г натрошено сирене
За слепване на бюреците:
* 1 белтък
За намазване на бюреците:
* 2 жълтъка разбити с 3-4 с.л. оцет
За поръсване отгоре:
* маково семе, сусам
Маята се разтваря в леко затопленото прясно мляко със захарта, солта и 50 г брашно. Разбърква се сместа и се оставя да втаса за около 20 минути.
В дълбока купа се сипва останалото брашно, прави се кладенче в средата и се добавят втасалата мая, яйцето и белтъка, киселото мляко, каймака, и се замесва тесто.
Готовото тесто се покрива в купата с лист свежо фолио и се оставя да втаса и удвои обема си.
След като втаса се разделя на 6 равни части. Всяка част се разточва на квадрат, намазва се с меко масло и се сгъва на правоъгълник. Подреждат се един върху друг, като между тях отново се намазва с масло. Само последната кора се оставя без масло отгоре.
Полученото тесто се завива плътно в свежо фолио и най-добрата опция е да се остави за цяла нощ във фризера, а на следващия ден да се направят бюреците. Ако ги планирате за същия ден, тестото е добре да престои в хладилник 2 часа, за да се стегне добре маслото.
Охладеното тесто (или в случая изваденото от фризера тесто и престояло 3 часа на стайна температура ) се разточва на правоъгълник върху поръсен с брашно плот, приблизително на 60х25 см. Нарязва се на квадрати, след това всеки квадрат на два триъгълника. В единия край на всеки триъгълник се поставя ч.л. натрошено краве сирене и се сгъва така, че да се получи пак триъгълник, като крайчетата се намазват с малко белтък и се натискат с вилица да залепнат и да не се разтварят много при печене.
Може да навиете бюреците и на кифлички, като нарежете тестото на по-големи триъгълници.
Готовите бюреци се поставят в тави покрити с хартия за печене и се оставят на стайна температура поне 30 минути.
Фурната се загрява на 200-210 градуса. Бюреците се намазват с разбит жълтък с оцет, поръсват се със сусам или маково семе и се пекат около 20 минути.
На функция долно нагряване с вентилатор/ на температура 180 градуса/ се изпичат перфектно за 15-16 минути, без да прегарят.
Защо жълтъците за намазване на бюреците се смесват с оцет? Яна
ОтговорИзтриванеС киселина не се пръска жълтъкът (да стои на капчици), а се разтваря и разнася равномерно навсякъде. Друга опция е жълтък с кисело мляко.
ОтговорИзтриванеРаз-кош-ни! Разкошни! Но....18 за нас ще са малко, ще направя двойна доза! Благодаря за рецептата, Дари🥰! Целувки!
ОтговорИзтриване😁 Да ви е вкусно!
Изтриване