неделя, 31 октомври 2021 г.

Бърза ябълкова торта


Много лека торта, която се приготвя много бързо. Тортата не съдържа яйца, не се пекат и блатове, няма и крем :)

Интересното е, че разрязана прилича на торта с блатове и крем. Грабна ме с минималистичната си украса, изчистен вид и разбира се с изгледа на разреза, който си изглежда точно като традиционна торта.

Източник на рецептата: https://letthebakingbegin.com/quick-apple-cake/


Рецепта:

Суха смес:

* 200 г кристална захар

* 125 г универсално брашно

* 165 пшеничен грис

* 1 с. л. бакпулвер


Пълнеж:

* 9 ябълки (с кората около 1,3-1,4 кг)

* 1 ч. л. канела

* 1/4 ч. ч. ( по желание карамелен топинг)


* 115 г студено краве масло


За глазура:

* 1 ч. ч. пудра захар

* 4-5 с. л. лимонов сок


* кори от ябълки за украса

* пудра захар за поръсване



Приготвяне:

Покрийте 20 см кръгла форма, с откопчаващо се дъно, с хартия за печене и намажете с мазнина.


В купа смесете всички сухи съставки и разбъркайте добре. Разделете на 4 равни части. 

Включете фурната да загрява на 180 градуса с включен долен реотан с вентилатор, или на 190 градуса с долен и горен реотан.

На дъното на тавичката разпределете едната част и изравнете с лъжица. 

Обелете и настържете 3 ябълки. Разпределете върху сухата смес, поръсете с 1/3 от канелата и изравнете с лъжица, като леко притискате. По желание поръсете леко с карамелен топинг. 

Отгоре поръсете втората суха смес, изравнете отново с лъжица и повторете стъпките с ябълките, като завършите тортата със суха смес.

Най-отгоре върху сухата смес настържете с ренде студеното масло като разпределите равномерно.

Печете в продължение на 1 час, като ако сте избрали функция 190 градуса с горен и долен реотан, ако започне бързо да потъмнява тортата покрийте с лист алуминиево фолио, за да не изгори.


Готовата торта извадете и оставете да се охлажда във формата 30 минути. Откопчейте дъното, извадете внимателно заедно с хартията и оставете напълно да се охлади, или поне за 1 час. С помощта на голяма сервизна чиния покрийте тортата и обърнете. Отлепете хартията за печене и с още една сервизна чиния обърнете тортата отново. 

Добавете лимоновия сок към пудрата захар и разбъркайте с лъжица до получаване на хомогенна смес. Разпределете върху тортата сместа. Направете розичка от ябълкови кори и поръсете с пудра захар.



И понеже днес съм рожденичка и бяхме на село, ето и малко красота- поне в моите очи, от днешната разходка.





5 коментара:

  1. Всичко е много красиво! Сетих се за този сладкиш, правила съм го дори като дете, благодаря, че го припомни, а поднесен като торта, с тази глазура е още по-хубав!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Веси :)
    Аз не го знаех този сладкиш. Случайно попадение и много ми допадна, че рецептата е толкова семпла, а в същото време се получава вкусен и ефектен сладкиш
    Радвам се, че съм те подсетила за него. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Честита да си, Дари! Много щастлива бъди! Усмивки, обич и красота да изпълват дните!
    Сладкишът наистина е стар. От моето детство, а после и на моите деца. Не съм го наслоявала толкова, защото го пека в голяма тава и на квадратчета. Ето как съм го правила, по-точно поднесла http://vkusnosbety.blogspot.com/2011/10/blog-post_04.html

    ОтговорИзтриване
  4. Iabalkite sa 1.3 kilograma izmereni predi da se pochistiat?

    ОтговорИзтриване
  5. Точно така. Измерени са преди да се почистят :)

    ОтговорИзтриване