Много лека торта, която се приготвя много бързо. Тортата не съдържа яйца, не се пекат и блатове, няма и крем :)
Интересното е, че разрязана прилича на торта с блатове и крем. Грабна ме с минималистичната си украса, изчистен вид и разбира се с изгледа на разреза, който си изглежда точно като традиционна торта.
Източник на рецептата: https://letthebakingbegin.com/quick-apple-cake/
Рецепта:
Суха смес:
* 200 г кристална захар
* 125 г универсално брашно
* 165 пшеничен грис
* 1 с. л. бакпулвер
Пълнеж:
* 9 ябълки (с кората около 1,3-1,4 кг)
* 1 ч. л. канела
* 1/4 ч. ч. ( по желание карамелен топинг)
* 115 г студено краве масло
За глазура:
* 1 ч. ч. пудра захар
* 4-5 с. л. лимонов сок
* кори от ябълки за украса
* пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Покрийте 20 см кръгла форма, с откопчаващо се дъно, с хартия за печене и намажете с мазнина.
В купа смесете всички сухи съставки и разбъркайте добре. Разделете на 4 равни части.
Включете фурната да загрява на 180 градуса с включен долен реотан с вентилатор, или на 190 градуса с долен и горен реотан.
На дъното на тавичката разпределете едната част и изравнете с лъжица.
Обелете и настържете 3 ябълки. Разпределете върху сухата смес, поръсете с 1/3 от канелата и изравнете с лъжица, като леко притискате. По желание поръсете леко с карамелен топинг.
Отгоре поръсете втората суха смес, изравнете отново с лъжица и повторете стъпките с ябълките, като завършите тортата със суха смес.
Най-отгоре върху сухата смес настържете с ренде студеното масло като разпределите равномерно.
Печете в продължение на 1 час, като ако сте избрали функция 190 градуса с горен и долен реотан, ако започне бързо да потъмнява тортата покрийте с лист алуминиево фолио, за да не изгори.
Готовата торта извадете и оставете да се охлажда във формата 30 минути. Откопчейте дъното, извадете внимателно заедно с хартията и оставете напълно да се охлади, или поне за 1 час. С помощта на голяма сервизна чиния покрийте тортата и обърнете. Отлепете хартията за печене и с още една сервизна чиния обърнете тортата отново.
Добавете лимоновия сок към пудрата захар и разбъркайте с лъжица до получаване на хомогенна смес. Разпределете върху тортата сместа. Направете розичка от ябълкови кори и поръсете с пудра захар.
И понеже днес съм рожденичка и бяхме на село, ето и малко красота- поне в моите очи, от днешната разходка.
Всичко е много красиво! Сетих се за този сладкиш, правила съм го дори като дете, благодаря, че го припомни, а поднесен като торта, с тази глазура е още по-хубав!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси :)
ОтговорИзтриванеАз не го знаех този сладкиш. Случайно попадение и много ми допадна, че рецептата е толкова семпла, а в същото време се получава вкусен и ефектен сладкиш
Радвам се, че съм те подсетила за него. :)
Честита да си, Дари! Много щастлива бъди! Усмивки, обич и красота да изпълват дните!
ОтговорИзтриванеСладкишът наистина е стар. От моето детство, а после и на моите деца. Не съм го наслоявала толкова, защото го пека в голяма тава и на квадратчета. Ето как съм го правила, по-точно поднесла http://vkusnosbety.blogspot.com/2011/10/blog-post_04.html
Iabalkite sa 1.3 kilograma izmereni predi da se pochistiat?
ОтговорИзтриванеТочно така. Измерени са преди да се почистят :)
ОтговорИзтриване