Бях си запазила тази рецепта преди 2-3 месеца. Харесах си я в един кулинарен блог. И по-точно- един от коментарите на читател ме накара да го опитам. Това е най-доброто чийзкейк брауни, което съм яла.
Около 2 грама нетни въглехидрати на парченце. На 16 порции го разрязах. Уж щях да ям едно парче за проба, но изядох три, и някак с чиста съвест ги изядох /хаха/. Някак по-различно е, когато знаеш, че е кето :)
Шегата настрана. Сега ще добавя рецептата. Моето брауни е препечено отгоре и нефотогенично, че фурната ми е по-силна и го пекох на средна скара, но пък важно е, че е вкусно и затова ще му отделя местенце в блога.
Видео изпълнение на рецептата тук: https://www.youtube.com/watch?v=eycBwuivz_A&t=349s
Източник: https://www.lowcarbspark.com/keto-cheesecake-brownies/
Кето чийзкейк брауни/ Keto Cheesecake Brownies
Кето брауни слой:
* 50 г бланширано бадемово брашно
* 1/2 ч.л. бакпулвер
* 3 големи яйца на стайна температура
* 30 г натурално пълномаслено какао (22% масленост)
* 140 г краве масло на стайна температура
* 80 г черен шоколад (70% какао)
* 160 г еритритол на прах
Слой за чийзкейк:
* 220 г крема сирене
* 60 г еритритол на прах
* 1 голямо яйце на стайна температура
* 1/2 ч.л. ванилия екстракт
Нужни са още: хартия за печене, тавичка с размери 20х20 см (като ориентир), мазнина за намасляване на хартията и по желание може някое дребно плодче да вкарате за цвят и вкус в браунито. Ако нямате еритритол на прах, то може да смелите еритритол на кристали в мелничка за кафе. Аз така правя. Е, който не е на кето хранене, може да замени успешно еритритола със захар, като сложи 120 г захар в браунито и около 40-50 г в слоя за чийзкейк. Макар еритритолът да е успешен заместител на захарта, не е толкова сладък и ако в дадена рецепта е дадено като количество 70 г захар, то трябва да заместите със 100 г еритритол. Има и друго, поне по мое наблюдение, на следващия ден като че ли сладостта от еритритола повече се отпуска в десертите и ако веднага след като направите десерт с еритритол го опитате, то може да не ви е чак толкова сладък, колкото ако го опитате на следващия ден. Особено десертите с крем.
Начин на приготвяне на брауни слоя:
В купа смесете маслото и шоколада и загрейте за 30 секунди в микровълновата фурна. Извадете и разбъркайте. Загрейте за още 30 секунди и отново разбъркайте, докато се разтопи шоколадът.
Яйцата с еритритола разбийте с миксер.
Смесете бакпулвера с бадемовото брашно и какаото.
Към яйцата добавете шоколадовата смес и отново разбийте с миксер за 1-2 минути. Добавете и бадемовото брашно с бакпулвера и какаото отново разбийте за 1-2 минути, до получаване на гъст крем.
Начин на приготвяне на чийзкрема:
Смесете яйцето, еритритола, крема сиренето и ванилията и разбийте на пухкав крем.
Поставете в тава за печене хартия за печене и намажете с масло. Изсипете брауни сместа и изравнете. Отгоре разпределете чийзкрема и с помощта на лъжица загребвайте на дълбоко и обръщайте захлупвайки, за да се образуват шарки. Или с лъжица направете вълнеобразни линии, като загребвате дълбоко в сместа. Изравнете отгоре. По желание може да боднете няколко дребни плодчета. Може и нищо да не разбърквате, а да намажете отгоре чийзкрема и да стане на два цвята.
Печете на средна скара в загрята фурна на 170 градуса за 40 минути. Аз сложих моята стъклена тавичка в студена фурна и пекох 50 минути. 10-15 минути от първоначалното печене може да намалите температурата, за да не се препече, или първоначално да печете едно ниво по-ниско. Тук всичко зависи от силата на фурната.
Извадете готовото брауни, с помощта на хартията преместете върху решетка и оставете хубаво да се охлади, преди да разрежете. Аз нямах това търпение и изчаках само 30 минути преди да нарежа и да си хапна :)
Много му подхожда крема сирене странично за компания. Е, сладолед също, ама и той трябва да е кето :)))
Разкош, от първата до последната снимка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате :)
ОтговорИзтриване