Valerie Lugonja е канадски кулинарен блогър от EDMONTON, ALBERTA
Като страстен член на Slow Food Edmonton , изпълнителен секретар за Slow Food в Канада от 2011-2015 г., основател на Eat Alberta, през 2011 г., директор на Съвета за кулинарен туризъм на Алберта от 2012 – 2015 г., създател на The Canadian Food Experience Project , 2013 г. до момента, консултант по продажбите и регионален ръководител на екип за Thermomix Канада и собственик или Taste Tripping: кулинарни обиколки, пътувания и уроци по готвене, Валери се ангажира да работи и да популяризира добрата, чиста и истинска регионална кухня с наследство.
Покрай световното първенство по футбол търся рецепти от различни държави, участващи в надпреварата и реших да сготвя рецепта от канадската кухня.
Попаднах в Pinterest на нейна снимка с ретро рецепта на канадско-китайски ребърца. Прехвърлих се в блога ѝ, в който тя споделя спомени за зараждащата се рецепта от предците на китайците строили канадската железница от изток на запад и как в домове са се създавали нови кулинарни семейни рецепти, пригодени за местния вкус.
Да, сега има всякакви добавки като кетчуп, соев сос, но по него време са импровизирали и са създали нова, тяхна си рецепта, за китайско-канадски сладко-кисел сос с прости съставки, които се намират във всеки дом. Споделя лични моменти, когато е била малка и как майка ѝ е експериментирала в кухнята, за да пресъздаде някои от китайските ястия и вкус. Така са се родили различни нови канадско-китайски рецепти.
За соса към тази рецепта са използвали загара по тигана, който се получава при пърженето на ребърцата, а в него са добавяли равни количества оцет, захар, вода и малка част царевично нишесте за сгъстяване на соса.
Рецептата е семпла, но интересна и вкусна. Сосът е доста сладък, така че няма да е лошо да приготвите по свой вкус, евентуално с по-малко захар, ако решите да опитате рецептата, а последващо да нагодите по ваш вкус. Но ако сте фенове на китайската храна, опитайте малко по-различната версия с канадски вкус.
С разрешение на Валери споделям нейната рецепта.
Нейните спомени и описание на рецептата може да видите в оригиналната публикация тук: https://www.acanadianfoodie.com/2016/01/18/traditional-canadian-sweet-and-sour-ribs/
За 1 кг ребърца са ви нужни:
* 1 чаша брашно подправена с 1/2 ч.л. сол и прясно смлян черен пипер
* 1/4 чаша олио и 1/4 чаша масло за пържене на ребърцата
За соса:
* 1 чаша оцет
* 1 чаша захар
* 1 чаша вода
* 3 с.л. царевично нишесте
Овалвате ребърцата в подправеното брашно.
В тиган загрявате по лъжица масло с лъжица олио и изпържвате на 4 порции ребърцата, докато хванат хубав загар (по 3-4 минути от всяка страна).
Изваждате и оставяте върху хартия да се отцедят, след което прехвърляте в тава за печене.
Останалата мазнина от тигана отцеждате, като запазвате загорелите частици.
Връщате на котлона, добавяте захар, оцет, вода и нишесте и разбърквате енергично, да се отлепят частиците от дъното на тигана и готвите около4-5 минути, докато сосът се сгъсти и забълбука.
Прецеждате през цедка, за да стане по-фин сосът и сипвате върху ребърцата. Разпределяте да има навсякъде, след което ребърцата се пекат в загрята на 180 градуса фурна за около 35 минути.
Сервирате с ориз. Сладко киселите ребърца го обичат и много им подхожда.
Забележка: Моите ребра бяха значително по-големи, затова минаха през сатъра :) След като ги изпържих ги пекох във фурната 30 минути, след което добавих соса и пекох още толкова време, за да може месцето да се отделя от кокъла.
Благодаря на Валери за споделената рецепта и за разрешението да я споделя на български в блога!
Няма коментари:
Публикуване на коментар