понеделник, 19 декември 2022 г.

Марокански палачинки - Beghrir

Beghrir или baghrir- марокански гъбести палачинки, които са нежни и топящи се в устата. Правят се с пшеничен грис и бяло пшенично брашно. Появяващите се мехурчета наподобяват пчелна пита. Палачинките се приготвят само от едната страна, но в някои региони готвачите ги обръщар за кратко и от другата страна. Тогава се наричат - khringos.

Обикновено в Мароко се консумират поляти със сироп от мед и масло, или в компанията на различни сладка и конфитюри.


Рецепта за около 15-16 палачинки:

145 г фин грис
45 г бяло пшенично брашно
1 ч.л. суха мая или 10 г прясна мая
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
360 мл хладка вода

Използвайте блендер или кухненски робот, за да комбинирате всички съставки.
Всички продукти се смесват и блендират за 1 минута. Прехвърля се сместа в купа и се оставя да почива 15 минути.



Загрява се тиган с незалепващо покритие или се намазва с мазнина. Сипва се в центъра на тигана с малък черпак от сместа за палачинки. Всяка палачинка се изпича между 1-2 минути само от едната страна, докато хубаво стегне и се изпълни от горната част с много мехурчета.
Прехвърлят се в сервизна чиния и всяка следваща палачинка се поставя странично до другата, за да не се слепват.
Много са вкусни с мед, масло, меко сирене и ментов чай.




Няма коментари:

Публикуване на коментар