Мароко
Пак съм в страната на тажина, маринованите лимони, ментовия чай и портокаловия сок.
В страната изпълнена с цвят, вкус, аромати и красива посуда.
Усеща се, че се влюбих в Мароко. Влюбих се в кухнята на Мароко и във всичката екзотика във вкусовете, която ме заинтригува и предизвика да опитвам още и още.
В Мароко готвят немалко ястия в тажин. Аз нямам, но ще се сдобия и с такъв. Затова адаптирам някои рецепти, които да приготвя на тиган, както и други правят. А и да става по-бързо ястието.
Пиле по марокански с мариновани лимони и маслини/ Chicken Mkalli
Една класика в тажин, която аз направих в тиган.
Пилето по марокански с мариновани лимони и маслини е много вкусно и ароматно ястие. Маринованите лимони придават интересен вкус. Не става да се приготви с обикновени лимони. Ще горчи и ще е кисело. Затова ако нямате мариновани, просто си направете и когато са готови опитайте ястието. Или просто ги пропуснете и си направете пиле с маслини.
Маринованите лимони са много солени. Преди използване се измиват под течаща вода и се ползва само кората, като се отстранява месестата част. Добавяйки ги в ястие, те овкусяват ястието със сол. Добре е да не солите предварително, а накрая, ако прецените, че има нужда от още сол.
Как да си направите мариновани лимони - тук: https://beautiful-danito.blogspot.com/search?updated-max=2012-03-24T14:27:00%2B02:00&max-results=3&start=18&by-date=false
Пиле с мариновани лимони и маслини
Рецептата е адаптирана за приготвяне в тиган.
За 4-6 порции са ни нужни:
1,2-1,4 кг пиле нарязано на порции /може и по-малко от цяло пиле- бутчета или други части от пилето/
4-5 с.л. зехтин
2-3 глави лук
4-5 скилидки чесън
1 пълна ч.л. куркума
1 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. шафран, накиснат в 20 мл вода
колкото орех джинджифил - обелен и настърган
По половин връзка магданоз и кориандър
2 мариновани лимона /ползваме само кората и премахваме месестата част
2 шепи зелени маслини/ моите са микс с бадеми и зелени без костилка
Източници тук:
https://www.acommunaltable.com/one-pan-moroccan-lemon…/
http://www.mymoroccanfood.com/…/chicken-preserved-lemon-and…
В тигана загряваме зехтина и задушаваме нарязаните на ситно лук и чесън за около 3-4 минути, да омекнат. Добавяме пилето нарязано на порции и задушаваме 4-5 минути, като обръщаме от всички страни.
Следва добавянето на подправките - черен пипер, куркума, шафран, джинджифил. Разбъркваме хубаво и добавяме голяма чаша вода - 300 мл.
Готвим пилето под капак около 50 минути, като периодично разбъркваме. Нужно е да остане сос, да не остава само на мазнина. При нужда ако се изпари водата, добавете малко вода.
На финал, когато пилето е готово и вече се дръпне от кокала, добавяме зелените подправки, маслините и нарязани лимонови кори от маринованите лимони. Готвим още около 5 минути.
Сервираме порции пиле + сос върху марокански/арабски кус - кус. Поръсваме с щедра щипка магданоз и сервираме ястието топло.
Кус-кусът се прави лесно. За 4 порции кипнах 300 мл вода на котлона. В стъклена купа измерих 300 г кус-кус.
Залях го с врящата вода. Сложих капак и когато изминаха 3 минути махнах капака и разбърках кус-куса с вилица.
Може да се добави малко сол и бучка масло за аромат и вкус.
Ако ви остане кус-кус и искате да претоплите, разровете с вилица, сложете бучка масло, затоплете и готово.
Няма коментари:
Публикуване на коментар